Skip to content
Menu

Astronot ve Kozmonotun devri geçti, şimdi uzayda meydan ‘Taykonot’un

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ocak 2012)

Bundan sonra Ay’a ilk ayak basacak insanlar çok büyük olasılıkla üzerinde 5 adet yıldızın olduğu kızıl bir bayrak dikecekler.

Standartların ço üzerinde bir hızla gelişen Çin uzay programı, kendilerine ‘taykonot’ denilen Çinli astronotların, Tiangong-1 uzay modülünü ziyaretiyle yeni bir evreye geçecek.

Ekonomik nedenle kendi uzay programlarını kısan ABD’de ise, Çin ile uzay programlarına işbirliği yapmanın ABD’nin yararına olacağını savunan sesler yükseliyor. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama’nın baş bilim danışmanı John Holden de, Çin ile uzay konusunda işbirliğinin, rekabetten daha çok yarar getireceğini dile getirdi. Bu görüşü savunanlar, ABD ve Çin’in ortaklaşa olarak ‘insanlı Mars seferini’ gerçekleştirebileceğini ifade ediyor. Bu görüşler Obama yönetiminde bir süredir ‘Asia pivot’ olarak adlandırılan ve ABD’nin dikkatini Ortadoğu’dan Çin’in artan etkisine çevirmesi gerektiğini savunan eğilimin bir yansıması aslında.

Bu görüşe karşı çıkan bazı Cumhuriyetçi çevreler ise, Çin’in uzay programının sivil bir program olmayıp, Çin Kızıl Ordusunun kontrolünde olmasına dikkat çekiyor. Ancak George Washington Üniversitesi Uzay Politikaları Enstitüsünden Scott Pace, Scientific American dergisinin son sayısına yaptığı açıklamada, Soğuk Savaş döneminde bile ABD ve SSCB’nin uzayda işbirliği yaptığına vurgu yaparak,  bugün de Çin ile işbirliği yapmanın sorun olacağına dair bir neden görmediğini kaydetti. Beyaz Saray şimdi, NASA’nın böyle bir işbirliği yapmasını engelleyen federal yasaları aşmak için ABD Kongresi nezdinden kapalı kapılar ardında kulis yapıyor.

Para Çin’de. Devir astronot’un değil ‘taykonot’un devri. ABD, Çin’den kendisini Mars’a götürmesini istiyor.