Skip to content
Menu

Benzeri görülmemiş mücadele: Komedyen Stephen Colbert Amerikan siyasetini sallıyor

AMERİKA BÜLTENİ

Cumhuriyetçi Partililer South Carolina ve Florida önseçimlerine yoğunlaşırken, partili seçmenlerin ve kamuoyunun gündemindeki isimler 2012 başkan aday adaylarından ibaret değil. Partili partisiz birçok farklı çevrenin gündeminde, en az adaylar kadar Colbert Report adlı satirik haber programının etkili sunucusu Stephen Colbert de yer alıyor. Colbert, Yüksek Mahkeme’nin tarihindeki en kötü kararlardan birini alarak şirketlere seçim kampanyalarına sınırsız para akıtma imkanı vermesinin yarattığı anti demokratik tabloyu, ülke gündemine sokmayı başardı.

Yüksek Mahkeme’nin kararından sonra art arda kurulan ve Super PAC denen organizasyonlar, yasal olarak aday kampanyaları ile organik bağ içinde görünmese de, önseçim sonuçlarını büyük ölçüde etkileyen bir numaralı güce dönüşmüş durumda. Bu da, başta Wall Street bankları, petrol ve enerji devleri olmak üzere şirketlere, istedikleri kişilere istedikleri makamları kazandırmakta önemli bir imkan sağlıyor.

İşte Stephen Colbert’in Super PAC’lara ve şirketlere karşı savaşının kısa bir tarihçesi:

2008:

Daha Yüksek Mahkeme, engelleri kaldırmadan önce Colbert, politikada paranın etkisine dikkat çekmek için 2007 yılında Nacho Cheese Doritos’un sponsorluğunda ABD başkanlığına aday oldu.

2010

Super PAC’ın ne olduğunu ilk defa öğrenen Colbert kendi Super PAC’ını kurmaya karar verdi

 

 

 

Kısa süre sonra ise ‘PAC’ ile hiçbir yere varamayacağını farketti. Yeni aktörün ‘Super PAC’ olduğunu öğrendi ve kendi super PAC’ını kurdu

 

 

 

Comedy Central’ın da sahibi olan VIACOM, Colbert’in ‘Super PAC’ kurmasını, şirketin de politik kampanyaya izinsiz olarak para akıttığı şeklinde anlaşılabileceği gerekçesiyle Colbert’e müdahale etmek istedi. Ancak Colbert, avukatını yeniden programına çağırdı ve bunu medyanın Super PAC’ta örtülü ve çarpık kullanımını Amerikan kamuoyuna yansıtmak için bir fırsat olarak kullandı. Sonuç yine muhteşemdi:

 

 

 

Zemin ve şartların müsait olduğunu gören Colbert, 13 Şubat 2011 günü Super PAC’ını kurmak için Washington DC’ye giderek Federal Seçim Komisyonuna resmi başvurusunu yaptı. FCC’nin kapısında oluşan medya ve seçmen izdihamı, Colbert’in ‘komedi-politik’ savaşının geleceğinin etkisi konusunda bir ipucuydu

 

 

 

Ve 30 Haziran 2011’de Colbert’in kurduğu ‘Americans for a Better Tomorrow, Tomorrow‘ adlı Super PAC, Federal Seçim Komisyonu paneli tarafından onaylandı. Bu işlem de medyadan büyük ilgi gördü:

 

Ve Colbert Super PAC, ilk TV reklamını Iowa’da yayınlayarak Iowa’lılardan oy pusulasına ‘Rick PARRY‘ yazmalarını istedi.

 

 

Bu sırada şaka içinde şaka gibi bir gelişme oldu. Colbert’in ”Americans for a Better Tomorrow, Tomorrow ” adlı Super PAC’ının saymanı Salvatore Purpura istifa ederek, Rick Perry’nin kampanya saymanı oldu.

Colbert, Super PAC’ların başkan adayları ile organik bağının olmaması şartının uygulamadaki gülünçlüğünü göstermek için, Cumhuriyetçi aday Buddy Roomer ile ”onunla bağı olmayan” bir reklam videosunu yayınladı.

 

 

Donald Trump’ın Aralık ayında yapmayı planladığı açıkoturuma karşı Stephen Colbert de Cumhuriyetçi Parti açıkoturumu düzenlemek için harekete geçti.

 

 

Stephen Colbert, programında canlandırdığı karakterin memleketi olduğu için South Carolina’da önseçime katılmak istedi. Ancak, zamanında başvurmadığı için başvurusu kabul edilmedi. Ancak 10 Ocak günü Public Policy Polling’in yaptığı ankete göre Colbert, oy pusulasında adı olmamasına rağmen New Hampshire’da üçüncü olan Jon Huntsman’dan bile fazla bir oy desteğine sahipti. Anket sonuçlarını öğrenen Colbert, ABD başkanlığına aday olmayı gündemine aldı.

 

 

Ve Colbert, Başkan adaylığının ilk aşaması olan kampanya tespit komitesini kurduğunu açıkladı. Avukatını yeniden çağıran Colbert, aynı anda hem Super PAC sahibi hem de aday olamayacağını öğrenince, Super PAC gücünü ‘kendisiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan’ Jon Stewart’a canlı yayında muhteşem bir törenle geçirdi:

 

”Kesinlikle ama kesinlikle Stephen Colbert ile hiçbir bağı olmayan” Super PAC, ilk reklam filmini yayınladı:

 

 

Kesinlikle Colbert ile hiçbir ilgisi olmayan Super PAC, South Carolina önseçiminde, adaylıktan çekilmesine rağmen oy pusulasında adı yer alan Herman Cain’i desteklediğini açıkladı

 

Kesinlikle ama kesinlikle Colbert ile hiçbir bağı olmayan Super PAC, Colbert ile bağı olmadığına delil olması için Colbert’e saldıran bir reklam yayınladı:

 

PPP’nin 18 Ocak’ta yayınladığı anketine göre Stephen Colbert, ülke çapında Cumhuriyetçi Parti anketlerinde yüzde 13 desteğe yükseldi. Ve ana akım medyadan ve Cumhuriyetçilerden, Colbert’in yükselişinin bütün önseçim sistemini sarsabileceği endişesi ortaya çıktı. MSNBC’nin politika direktörü Chuck Todd, Colbert’in seyircilerini eğitmekten çok Cumhuriyetçi Partiyi aşağılama kampanyası içinde olduğunu iddia etti

 

 

Stephen Colbert ve desteklediği Herman Cain, South Carolina’da seçimin başlamasına 20 saat kala ortak miting düzenledi. Bu mitingde Colbert, seçimi gayri ciddi hale getirdiği eleştrilerine şu cevabı verdi: Benim Super PAC kurup sonra aday olunca bunu arkadaşımın üzerine geçirmeme şaka diyenler, bütün seçim sisteminin kocaman bir şaka haline geldiğini kabul ediyor demektir”

İLGİLİ ANALİZLER:

PACman Amerikan demokrasisini nasıl yutuyor?

Yüksek Mahkeme, siyaseti paranın emrine nasıl verdi?