Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Parti yaza kadar sürecek yıpratıcı ve uzun bir iç savaşa hazırlanıyor

Cumhuriyetçi Parti, (sağdan) Ron Paul, Mitt Romney ve Newt Gingrich arasındaki mücadelenin yaz sonuna kadar sürmesi endişesini yaşıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (30 Ocak 2012)

Her ne kadar bazı gözlemciler Florida’yı Mitt Romney’nin kazanması halinde adaylık mücadelesinin biteceğini iddia etse de çoğu analist, adaylık kavgasının partinin yaz aylarına kadar süreceği görüşünde. Pazar günü önce Newt Gingrich’in ardından Ron Paul’un sonuna kadar adaylıktan çekilmeyeceklerini açıklaması da bu görüşü pekiştiriyor.

Gingrich’in, ‘’bu mücadeleyi Ağustos’taki büyük kongreye kadar sürdüreceğim’ açıklamasının, Florida’da anketlerde geriye düşmesinden sonraya gelmesi dikkat çekiyor. Gözlemcilere göre bu, muhtemel Florida hezimetinin kampanyasında yaratabileceği kaosa karşı ön alma olarak değerlendiriyor. Nitekim, Romney’nin kampanyası da South Carolina önseçiminden bir gün önce, mücadelenin yaza kadar süreceği açıklaması yapmıştı.

Ronald Reagan’ın 1976 adaylığı örnek olacak

Gingrich bugün Ronald Reagan’ın oğlu Michael Reagan ve eski rakibi Herman Cain ile Florida’da tam 5 şehir birden dolaşarak son dakika atağı yapmaya çalışacak.

Gingrich’in, mücadelesini partinin 28 Ağustos’taki kongresine taşıma ilanında, Ronald Reagan’ın adaylığı kazanma yöneteminden etkilendiği belirtiliyor. Ronald Reagan parti içinde başkan adaylığı için aday olduğu 1976 önseçimin art arda ilk eyaletlerin tamamını rakibi Gerald Ford’a kaybetmiş, ancak Mart ayında North Carolina’yı kazanmıştı. Reagan daha sonra art arda kazanarak, adaylık mücadelesini o yıl Kansas City’de yapılan büyük kongreye kadar taşımıştı. Reagan’ın bu ‘Görkemli kaybedişi’, 1980 yılındaki adaylık mücadelesine zemin olmuş ve önce partinin adaylığını ardından ABD başkanlığını kazanmıştı.

Rick Santorum’un çekilme kararı belirleyici olacak

Öte yandan Gingrich hakkında şüpheleri olan bazı Evanjelik çevrelerin desteğini elinde tutmaya devam eden Rick Santorum’un Florida önseçiminden sonra vereceği karar oldukça belirleyici olacak. Santorum’un çekilmesi durumunda desteğinin büyük bölümünün Gingrich’e kayması bekleniyor

Partiyi asıl korkutan Ron Paul

Cumhuriyetçi Parti merkezi, Romney ve Gingrich arasındaki savaşın, iki adayı da Kasım ayında Obama ile karşı karşıya geldiğind eoldukça yıpranmış hale getireceğinin endişesini yaşıyor. Ancak partiyi bundan daha fazla endişelendiren ise Ron Paul’un parti içinde mücadeleyi kaybettikten sonra bağımsız aday olarak Kasım ayındaki seçime katılma olasılığı. Uzun yıllardır ilk defa bu kadar güçlü bir momentum yakalayan ve bazı sol kesimlerin de desteğini alan Libertaryan hareketin, bu fırsatı üçüncü parti adaylığı için kullanabileceğinden korkuluyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde, en büyük zararı da Cumhuriyetçi Parti görecek.