Skip to content
Menu

Linsanity devam ediyor! İşte inanması zor rakamlarla Jeremy Lin fenomeni

AMERİKA BÜLTENİ (16 Şubat 2012)

Kötü bir sezon başlangıcı yaşayan New York Knicks’te oynamaya başladıktan sonra olağanüstü performansı ve üst üste 7 galibiyeti ile şimdiden NBA tarihine geçen Jeremy Lin dillerden düşmüyor. Çin ya da Tayvan kökenli olup da ABD doğmuş ilk NBA oyuncusu olan Harvard mezunu 23 yaşındaki basketbolcunun fiyatı birkaç haftada 14 milyon dolara çıktı ve yükselmeye devam ediyor. Lin, dindar bir hıristiyan olmasıyla da NFL’in sansasyonel oyun kurucusu Tim Tebow’a benzetiliyor.

Başladığı ilk 5’te şu ana kadar 136 sayı kaydetti ki bu NBA ve ABA’nın birleşerek bugünkü NBA’yi kurduğu 1976 yılından beri bir oyuncunun yakaladığı en yüksek sayı. Lin’in Knicks ile oynadığı ilk 6 maçındaki ayı ortalaması ise 26.8. Lin, son Sacramento Kings maçında sadece 10 sayı üretti ama yaptığı 13 sayı asisti ile Knicks’in ataklarını yönetebildiğini gösterdi.

Knicks’in bilet fiyatları rekora koşuyor

Lin, toplam 30 top kaybı ile de rekor kırdı. Ancak Knicks taraftarları bunu görmezden gelmelerine neden olacak kadar parlak bir şova seyirci olmanın keyfini yaşıyor. Nitekim Knicks’in 17 Şubat Cuma günü New York Madison Square’de oynayacağı New Orleans Hornets maçının en pahalı biletleri 4 bin dolara ulaştı. TicketsNow.com’a göre bu maçın en ucuz bileti ise 183 dolar. Lin’den önce Knicks maçlarının biletlerinin Craiglist’te bulduğu en yüksek bedel 47 dolardı.

Knicks maçlarının televizyon reytingleri patladı

Öte yandan Linsanity başladıktan sonra Knicks’in maçlarının televizyon reytingi de yüzde 70 oranında arttı. Üstelik artık sadece Knicks taraftarı da seyretmiyor. Bütün basketbolseverler bu keyfe ortak oluyor.

Lin’in performansının devam etmesi halinde Knicks’in geliri sezon sonuna kadar 50 milyon dolar artacak. Forbes dergisi ise, Lin’in adının marka değerinin şu anda 14 milyon dolar olduğunu ve yükselmeye devam ettiğini yazdı.

Knicks’i internette de uçuruyor

Lin’in Twitter hesabındaki takipçi sayısı ise son 15 günde 375 bini geçti. Lin, daha 1 Şubat’ta sadece 28 bin takipçiye sahipti. Toronto Raptors maçında son saniyede attığı üçlükten dakikalar sonra 37 bin yeni takipçisi oldu. Lin’in Twitter’ın Çin’deki versiyonu Weibo’daki takipçi sayısı ise 850 bini geçti.

Öte yandan Lin, takımı Knicks’i internette de uçuruyor. Google’da Knicks’i arayanların oranı sadece geçen hafta yüzde 650 arttı. Gerçi yükselişin yarısı Tayvan’dan geliyor. NYKnicks.com ve KnicksNow.com sitelerinin trafiği de son haftada yüzde 550 arttı.

Perşembe günü itibarı ile Google Trend’teki en önde gelen 20 kavram arasında ‘’Knicks’’ , ‘’Lin’’ ve ‘’New York Knicks’’ vardı. Çarşamba günü bu 3 terim de ilk 10 içindeydi.

Lin’in imzası ise eBay’da 1500 dolara satılıyor. Sadece 3 hafta önce bu imzanın değeri 29 dolardı.

New York tam bir Linmania yaşıyor

Lin’in hiç şüphesiz en çok konuşulduğu yer New York. New York Post gazetesi üst üste tam 8 gün boyunca Lin’i ya ön kapak ya da arka kapak manşeti yaparak bir rekora imza attı. Manşetlerin çoğu ise son günlerin modası olan şekilde Lin’in adıyla üretilmiş “Lincredible!” ya da “May the best man Lin” gibi manşetler.

Ünlü spor mağazası Modells, Times Square’deki en işlek mağazasına, üzerinde ‘’Lin’’ ya da ‘’Linsanity’’ yazan 168 bin yeni ürün getirerek satışa sundu.

Jeremy Lin’in New York Knicks formasıyla oynadığı 7 maçtan bazı bölümler: