Skip to content
Menu

Binasını satan satana! Amerikan gazeteleri şehirden taşınıyor!

Chicago Tribune'in birçok emlak yatırımcısının gözdesi olan binası da yakında satışa sunulacak.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Şubat 2012)

Amerikan şehir merkezlerinin (downtown) en karanlık yılları olan 1970 ve 1980’li yıllarda, gazeteler, şehir merkezlerini terketmeyen nerdeyse tek sektördü. Ancak şehir merkezlerindeki mülkler süratle yeniden değer kazandıkça, birçoğu çok iyi konumda tarihi binaya sahip gazete karargahları, buralara emlak ve ofis yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için oldukça çekici hale gelmeye başladı.  Gazeteler de yaşadıkları ekonomik daralmaya çözüm yolu olarak, bu binaları hırlı emlak sektörüne satarak şehir dışında daha ucuz ve yeni binalara taşınmayı bir tür çıkış yolu olarak görüyor.

Geçtiğimiz ay Michigan’ın etkili gazetesi Flint Journal 86 yıldır kullandığı merkez binasını boşalttı. Philadelphia Inquirer gazetesi de 1925’ten beri kullandığı ve Phildelphia’nın sembollerinden biri olan 18 katlı binasını terkederek nehrin öte yakasına taşınma planını açıkladı. Tarihi beyaz kule ise büyük olasılıkla apartmana dönüşecek.

Bu arada Miami Herald gazetesi de sahil kenarındaki göz alıcı merkezini boşaltıyor. Biscayne Körfezine bakan muhteşem bina büyüyen bir ‘resort’un parçası olacak.

Emlak piyasasının gözü Chicago ve Los Angeles’ta 

Bundan sonra boşaltılılacağına kesin gözüyle bakılan iki gazete karargahı ise bugüne kadarkilerin en büyüğü olacak. Her ikisi de Tribune Company’e ait Chicago Tribune ve Los Angeles Times gazetelerinin ikonik binalarının yakında emlak piyasasına gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Tribune Company’nin emlakçılıktan gelen İsrail kökenli sahibi Sam Zell, iki gazete binasını 2008’de satışa çıkarmış ancak ekonomik krizde fiyatlar düşünce satmaktan vazgeçmişti.