AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2012)
Çin, bütün üretim sektörlerinin en büyük ucuz işgücü kaynağı olarak biliniyordu. Ancak her geçen gün birçok sektör, bunun artık gerçeği yansıtmadığı düşüncesinde. Economist dergisi, Çin’deki işçilik maliyetlerinin olduka yüksek bir hızla artmasına dikkat çeken dosyasıyla, küresel ekonomi açısından bu dramatik değişime vurgu yaptı.
Çin’in, artık ihracatından çok ithal eder duruma gelmesi de küresel ekonomi çevrelerini, sürece daha duyarlı hale getiriyor. Çin’in dış ticaret açığı Şubat ayında son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Economist’in yayınladığı rapora göre Çin’de birçok fabrikanın toplandığı Pearl River deltasında işçi ücretleri Ocak ayından beri yüze 10 arttı. Financial Times’a göre de Çin genelinde asgari ücret de 2011 yılında yüzde 22 yükseldi. Analistlere göre Çin’de üretim maliyetleri, 2020 yılına kadar bugünkünün iki ya da muhtemelen üç katı artacak.
Değişim Çin’in rakipsizliğini bozacak
Ekonomi analistleri, mevcut trendin Çin’in en azından bazı sektörlerdeki rakipsizliğini yok edeceğini düşünüyor. Bazı alanlarda üretimin, Bangladeş ve Vietnam gibi daha fakir ülkelere kayacağı öngörülüyor. RealClearMarkets yazarı John Tammy de, Çin’in artık, ayakkabı, çorap, T-shirt imalatının ötesine geçmek istediğini, ve halkı, daha değerli üretimlere yönlendirmek istediğini kaydediyor. Economist dergisi de Çin’in böylesi bir geçiş için oldukça avantajlı bir konumda olduğuna dikkat çekiyor. Çin’in işgücünün üretkenliği ve tedarik zincirinin sofistike ve esnek oluşu, üllkeyi yabancı yatırımcı için yine de birçok ülkeye göre oldukça cazip yapıyor.
Çin’in ticaret yapış şekli değişiyor
Çin’in bugüne kadar devasa ticaretiyle refah yarattığına dikkat çeken Reuters haber ajansı, son büyük ticari açığın da gösterdiği gibi artık, ithal edilen birçok ürünün de doğrudan Çinlilerin tüketimine sunulduğunun altını çiziyor. Bu Çinlilerin zenginleştiğini ve artık ürünleri sadece, zengin ülkelere satmak için değil tüketmek için de aldıklarını gösteriyor. John Tammy de, Çin’in ithalat lehine ticaret açığının, ülkenin ekonomik büyüme ve ilerlemesinin şüphe edilmez bir göstergesi olduğunu kaydediyor.