Skip to content
Menu

Obama’nın Medvedev ile açık mikrofon kazası Jon Stewart’ın diline düştü

AMERİKA BÜLTENİ (29 Mart 2012)

‘’Sayın Başkan! Rusya’ya taviz verdiğinizi duyuyoruz!’’ Ünlü komedyen Jon Stewart, ABD Başkanı Barack Obama’ya böyle seslendi. Obama’nın nükleer güvenlik zirvesi için bulunduğu Seul’de Rusya devlet başkanı Dimitri Medvedev ile özel konuşmasının mikrofonlara yakalanması ABD iç siyasetinde dalgalanmaya neden olurken, komedyen Jon Stewart’ın da diline düştü.

Obama, mikrofonların açık olduğunu farketmediği anda Medvedev’e, ‘’son başkanlık seçimine gireceğini ve seçimden sonra hareket alanının daha genişleyeceğini’’ söylüyor. Medvedev ise Obama’ya, ‘’Bunu Putin’e ileteceğini’’ söyleyerek karşılık veriyor. Obama, daha sonra bu sözünü, ‘’Nükleer silahların azaltmak istiyorum. Ancak şu anda iklim müsait değil. 2013’te yapmak istiyorum’’ şeklinde açıkladı.

Her ne kadar Cumhuriyetçiler Obama’yı ABD dış politikasını seçime endeksli düzenlemekle suçlarken komedyen Jon Stewart’a göre ise, Obama’nın sözleri bir başka açıdan tehlikeli. Stewart, Obama’nın sözlerini şu şekilde çevirdi:  ‘’Seçimden sonra çok daha sağduyulu davranabilirim. Ama seçime kadar aptalca davranmalıyım’’.

Stewart ayrıca, uzun Soğuk Savaş döneminden dolayı, Rus aksanlı konuşulduğunda her söylenenin Amerikalıların kulağında sinsi bir yankı yapmasını da alaya aldı. İşte Stewart’ın diplo-politik kazaya muhteşem yorumu: