Skip to content
Menu

Mitt Romney’nin başkan yardımcısı adayı kim olacak?

AMERİKA BÜLTENİ (19 Nisan 2012)

Cumhuriyetçi Partinin Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Barack Obama’ya karşı çıkaracağı adayın Mitt Romney olacağı resmen olmasa da fiilen kesinleşti. Cumhuriyetçi Partide hala süren adaylık yarışının formaliteye dönmesinden sonra siyaset kulisleri şimdi, Romney’nin kimi ‘başkan yardımcısı adayı’ göstereceğine odaklandı. Mitt Romney de uzun yıllardır danışmanlığını yapan Beth Myers’ı potansiyel aday listesi hazırlamakla görevlendirdi. Siyasi analistler ise Mitt Romney’nin yardımcı adayını belirlemek için öncelikle aşağıdaki 6 soru hakkında kararını netleştirmesi gerektiği görüşünde:

Romney, kadın seçmenlerin oyunu kazanmaya mı odaklanmalı?

ABC News’den Jonathan Karl, Romney’nin son kez politik yarışa girdiği Massachusetts eyalet valiliği seçiminde kendisine yardımcı adayı olarak bir kadını seçtiğini hatırlatıyor. Bir kadın yarış ortağı seçmek bu yıl ki seçimlerde de kritik olabilir. Çünkü, Barack Obama, halen kadın seçmenlerin çoğunluğunun açık ara tercihi konumunda. Bu çerçevede adı gündeme gelen potansiyel kadın politikacılar arasında, New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, South Carolina Valisi Nikki Haley ve New Mexico Valisi Susan Martinez var. Eski dışişleri bakanı Condoleezza Rice da Cumhuriyetçi seçmenin görmek istediği bir isim ancak, adaylıkla ilgilenmediğini açıkladı.

Bir Hispanik ortağa mı ihtiyacı var?

TIME dergisinden Alex Altman’a göre, 2012 başkanlık seçiminde kilit rolü Hispanik seçmenler oynayacak. Ancak Cumhuriyetçi Partinin göçmenlik reformu konusundaki negatif tavrı, bu seçmen grubunda büyük hayalkırıklığı yaratmış durumda. ABD’nin sayısı en hızlı artan seçmen grubu olan Hispanikler arasında Obama’nın tercih edilen aday konumunu yıkmak öncelikli hedef olursa, Romney bir Hispanik yardımcı adayı ile seçime girecek. Bu çerçevede ilk adı gündeme gelen ise Florida Senatörü Marco Rubio. Ancak Rubio, 2012 adaylık etiketinde yer almayacağına söz verdi. İspanyolca yayın yapan Amerikan televizyonu Univision’un anketine katılan Hispaniklerin yüzde 72’si bugünkü Cumhuriyetçi Partiye sıcak bakmadıklarını belirtiyor. Rubio, Martinez ya da yükselen bir başka Hispanik yıldız en azından bu seçmenlerin bir kısmının fikrini değiştirebilir.

Sosyal muhafazakarları mı kucaklamalı?

NextGen Journal’dan Jessica Ianetta, Romney’nin seçim kampanyasında, kendisini ‘Massachusetts ılımlısı’ ilan eden muhafazakarların desteğine ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor ve Romney’nin bu problemi, Rick Santorum ya da Mike Huckabee gibi bu kesimin gönlünü kazanacak bir adayla çözebileceğini savunuyor. Ancak, muhafazakar bir isim, ılımlı ve bağımsız seçmenleri Romney’den uzaklaştırabilir ve ekonomi gündemi yerine seçim kampanyasını kürtaj, cinsel korunma tartışmalarına indirgeyebilir. Bu da Obama’nın işine gelir.

Kritik eyaletleri mi hedef almalı?

Washington Post yazarı David Fahrenthold, başkan yardımcısı adayı seçiminde demografik etkenlerin tek başına belirli olamayabileceğine işaret ediyor. Yardımcı adayı, seçimin kaderini etkileyen, Florida, Pennsylvania, Ohio gibi kritik eyaletlerin kazandırabilir. Bu çerçevede, Pennsylvania’nın komşusu New Jersey’nin valisi Chris Christie, Ohio Senatörü Rob Portman, Florida eski valisi Jeb Bush ismi gündeme gelen kişiler.

Romney kendi kumarını mı oynamalı?

Boston Herald gazetesinden George Condon, Romney’nin, herkesi şok edecek bir isimle bir ‘hail mary’ tercihi yapabileceğini kaydediyor. Ronald Reagan 1976 seçiminde adaylığı kazanırsa Pennsylvania’nın solcu senatörü Richard Schweiker’ı yardımcı adayı yapacağını açıklayarak şaşırtmıştı. 1984 yılında Demokrat Partinin adayı Walter Mondale, Amerikan tarihinde ilk defa bir kadın adayı Geraldine Ferraro’yu seçerek şaşırtmıştı. 2008 yılında ise John McCain, kimsenin tanımadığı Alaska Valisi Sarah Palin’i seçerek şaşırtmıştı. Ancak Mitt Romney unutmamalı ki, bu tercihlerden hiçbiri adaylara kazandırmadı.

Riske girmekten kaçınmalı mı?

Bloomberg News’den Albert Hunt, başkan yardımcısı adaylığı belirleme sürecini yöneten herkesin en öncelikli noktasının, seçilecek adayın seçime zarar vermemesi olduğuna dikkat çekiyor. Başkan yardımcısı adayı seçimin kazanılmasına az katkısı olan bir etken ancak kaybedilmesine ciddi neden olabilir. Bu çerçevede Romney, kendisinin bir açığını dengeleyecek riskli bir isim yerine, kendisi gibi deneyimli olan, bölücü olmayacak bir başka beyaz erkek aday tercih edebilir. Eğer Romney’nin kampanyasında asıl etken olarak bu görülürse, ismi gündeme gelecekler arasında, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi başkanı Paul Ryan, Ohio senatörü Rob Portman, Indiana valisi Mitch Daniels ve Virginia Valisi Bob McDonnell var.