Skip to content
Menu

Bill Clinton, Obama’nın altını mı oyuyor?

AMERİKA BÜLTENİ (8 Haziran 2012)

Bill Clinton, son günlerde art arda Cumhuriyetçi Partililere kozlar veren ve Obama’yı zor durumda bırakan açıklamalarıyla kafaları karıştırırken, Amerikan medyası Bill Clinton’un bilinçli olarak Obama’nın altını mı oymaya çalıştığını tartışıyor. Son günlerde Obama’nın seçim kampanyasının sözcülüğüne soyunan ABD eski başkanı, açıklamalarıyla, Obama’nın rakibi Mitt Romney’nin elini güçlendirdi.

Clinton’ın Obama’nın ekibinde şaşkınlık yaratan çıkışları Mitt Romney’nin işadamı kariyerini göz kamaştırıcı bulduğunu söylemesiyle başladı. Clinton’un açıklaması,  Obama’nın kampanyasının, Romney’nin başarısızlıklar yaşadığı Bain Capital günlerine kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığı günlere denk gelince, Obama’nın çabasını boşa çıkarmıştı. Clinton, daha sonra sözlerinin çarpıtıldığını iddia ettiyse de sözleri Mitt Romney’nin kampanyası için olumlu etki göstermeye yetmişti. Bu gafın etkisi geçmeden Bill Clinton bu kez CNBC’de ‘Bush vergi kesintisi’ olarak bilinen ve zengin Amerikalıların vergisinde kesinti yapan programın 2013 yılına da uzatılması gerektiğini söyledi. Obama’nın kampanyası ise, zenginlere daha az vergi getiren bu programı bu yıl bitirmeyi seçim programının eksenine yerleştirmiş durumda. Cumhuriyetçiler, Bill Clinton’u ‘doğru ve makul’un çizgisinde olduğu için alkışlarken, eski başkanın sözcüsü, Cumhuriyetçilerin iddiasını yalanlayarak Clinton’un, Obama’nın kampanyası ile senkronize olduğunu savundu. Bill Clinton, bugün de vergi kesintisi ile ilgili açıklamasından dolayı özür diledi. Eski başkan Obama’nın altını mı oymaya çalışıyor?

”Clinton, Obama’ya büyük başağrısı”

Politico yazarı Byron Tau, Clinton’un ‘tam kapasite Mr. Hyde’ modunda olduğunu yazarak, ‘’bütün medya oksijenini içine çekip, ardından Obama ile farklılık yaratan manşet üstüne manşet üretiyor’’ diyor. ‘’Clinton, aynı şeyi 2008’de de karısı Hillary Clinton’a yaptı. Etkin bir sözcülük ile büyük bir başağrısı olma arasında gidip geldi. Ve şimdi de Obama’nın kampanyasının böyle bir dostu varken düşmanlarına çok fazla iş düşmez’’

Öte yandan Bill Clinton’un eski danışmanlarından Dick Morris de Fox News’de konuk olduğu programda, Bill Clinton’un Obama’nın kazanmasını istemediğini iddia etti. Moris, Clinton’un Obama’yı sevmediğini ve ikilinin geçinemediklerini de ileri sürdü.

”Clinton, Obama’yı Obama’dan koruyor” 

Obama’nın, büyük zenginlere karşı söylemi olan Cory Booker gibi genç ve ateşli Demokratları sahneye çıkarabileceğine dikkat çeken Power Line yazarı Steven Hayward, ‘’Ancak büyük baş köpeklere tasma vuramazsınız. Clinton usta bir politikacı olarak Obama’nın sınıf çatışması politikasının kaybetmeye mahkum olduğunu görüyor ve daha vakit varken Obama’ya rotasını değiştirmesi için baskı yapıyor’’ görüşünü dile getiriyor.

”Clinton ve Obama aslında aynı şeyi söylüyor”

Talking Points Memo yazarı Brian Beutler ise, Clinton’un Obama’nın söylemini kesmediğini, aksine aynı şeyi söylemeye çalıştıklarını iddia ediyor. Clinton da, zenginlere vergi kesintisinin ekonomiyi canlandırmadığı görüşüne katılıyor. Ancak federak hükümet, 1 Ocak’a kadar yasa çıkmazsa yürürlüğe girecek otomatik vergi kesintisi ve otomatik kamusal harcama kesintisiyle mali uçuruma doğru gidiyor. Clinton, Kongre’nin bu tehlikeden kaçınacak adım atması gerektiğini söylüyor. Açık konuşalım. Clinton etrafında üretilen gündem suni bir gündem ve Clinton kesinlikle Obama’ya belaltı vurmuyor.