Skip to content
Menu

Obama’ya savaş açan ihtiyar milyarderler

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ekim 2012)

ABD Başkanı Barack Obama’ya karşı son dönemde muhalefet sadece rakibi Mitt Romney’den gelmiyor. Romney’den daha etkili şekilde Obama’ya savaş açmış, 60’lı ve 70’li yaşlarında bir grup süper zenginin mücadelesi de oldukça dikkat çekiyor. Son olarak bu gruba, emekli olduğu 2000 yılına kadar General Electric’in İcra Kurulu Başkanı olan ve Amerikan iş dünyasının duayen isimlerinden biri olarak kabul edilen Jack Welch de katıldı. 76 yaşındaki Welch, ABD’nin işsizlik oranının Eylül ayında yüzde 7.8’e gerilediğinin açıklanmasından hemen sonra Twitter üzerinden bunun ‘Obama’yı seçtirmek için üzerinde oynanmış bir istatistik olduğunu’ ima eden bir mesaj yazdı. Welch, Obama yönetiminde ABD’nin Sovyet tarzı otoriter bir devlete dönüştüğünü iddia ediyor.

Obama’ya açıktan bayrak açan bir diğer etkili zengin ise aslen İsrailli olan emlak baronu Sam Zell. Aynı zamanda Chicago Tribune ve Los Angeles Times gazetelerinin de sahibi olan 71 yaşındaki Zell, 2 Ekim’de konuk olduğu NBC’de “iş dünyasının düşmanı olan Obama döneminde yeni yatırım yapmanın mantıklı olmadığını” söyledi.

Obama’ya karşı milyonlarca dolar harcayarak savaş açan tek kumarhaneci ise İsrail sağının bir numaralı finansörü 79 yaşındaki Sheldon Adelson değil. Golden Nugget, The Mirage, Treasure Island, Bellagio, Wynn ve Encore gibi birbirinden dev kumarhanaleriyle Las Vegas’ın diğer kudretli ismi olan Steve Wynn da Obama’ya savaş açmış durumda. “Ocean’s 11” film serisinde Andy Garcia’nın canlandırdığı kumarhane baronu karakterinin ilham kaynağı olan 70 yaşındaki ünlü işadamı, geçen hafta verdiği röportajda, Obama’yı “ülkede sınıf çatışması çıkarmak ve halkı zenginlere karşı kışkırtmakla” suçladı. Wynn, Yitzhak Tshuva ve Nochi Dankner adlı iki İsrailli yatırımcı ile birlikte Las Vegas bulvarındaki milyarlarca dolarlık yeni yatırımının gerçekleşmemesinin sebebinin de Obama’nın politikaları olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük medya baronlarından biri olan Rupert Murdoch da Obama’ya karşı açıktan kampanya yürüten milyarderlerden biri. Fox News kanalı ile Wall Street Journal ve New York Post gazeteleri başta olmak üzere medya organlarıyla Obama’ya karşı şiddetli muhalefet yürüten Avustralya kökenli 81 yaşındaki ünlü medya patronu, son olarak Twitter’da yazdığı mesajda herkese, Dinesh D’Souza’nın absürd tarzda hazırlanmış Obama karşıtı “2016: Obama’s America” adlı belgeseli izlemelerini tavsiye etti.

Floridalı ünlü emlak ve truizm yatırımcısı 78 yaşındaki David Siegel, Goldman Sachs’ın eski üst düzey yönetici ve Omega Advisors adlı ‘hedge fon’un kurucusu 69 yaşındaki New Yorklu milyarder Leon G. Cooperman, enerji ve kimya sektörünün New Yorklu dev ismi 72 yaşındaki David Koch da Obama’ya karşı açıktan mücadele eden diğer milyarder yaşlılar arasında.