Skip to content
Menu

Süper Kasırga Sandy başkanlık seçimini nasıl etkiler?

AMERİKA BÜLTENİ (28 Ekim 2012)

Sandy Kasırgası, ABD Başkanı Barack Obama ile rakibi Mitt Romney’nin son bir haftanın stratejisini yeniden gözden geçirmeye zorladı. Tropik Sandy’nin Kanada üzerinden gelen kutup soğuğu sistemi ile çarpışarak ‘süper kasırga’ya dönüşme ihtimali ise ona başkanlık seçimine etki edebilme potansiyeli kazandırıyor.  Tam Halloween (Cadılar Bayramı) gününde ABD’yi vuracak olması nedeniyle Amerikan kamuoyunda şimdiden ‘Frankenstorm’ diye anılmasına yol açtı. Politico gazetesi, neye yol açacağını kimsenin tahmin edemediği Sandy’i ‘hedefi belirsiz öngörülemez bir top mermisine’ benzetti. Peki başkanlık seçimine etkisi tam olarak nasıl olabilir? İşte bazı ihtimaller:

 

1 – Halkı Obama’ya kızgın hale getirerek

Obama’nın kampanyası kasırganın etkilerinin büyük olmayacağını iddia ediyor. Ancak Journal of Politics dergisinin 2007 yılında yayınladığı bir araştırma kötü havaların genelde Cumhuriyetçi Partinin işine yaradığını ortaya koyuyor. Çünkü Demokrat Parti seçmeni olan fakirler genellikle kötü havada evlerinden çıkmamayı tercih ediyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, ‘Eğer 2000 yılı seçiminde hava daha iyi olsaydı, Al Gore başkan olurdu’ iddiasında bile bulunmuştu. Obama’yı endişelendirmesi gereken tek araştırma bu değil. 2004 yılında yapılan bir başka araştırmada, kuraklık, sel ve hatta köpek balığı saldırısı gibi ‘tanrı işi’ olaylarda bile halk yönetime kızar.

 

2 – Halkın gözünde Obama’yı büyüterek

Politico’dan Darren Goode, ‘gelin buna Katrina etkisi diyelim’ diyor. Her afet, başkana halkın gözünde yükselme fırsatını ve halkın gözünden düşme riskini beraber getirir. Obama, ‘Frankenstorm’u iyi idare edebilirse kahraman olur. Seçime günler kala George W. Bush’un 2005’teki Katrina Kasırgası’nda duyarsızlığı ve işbilmezliğini sergilerse, tepkileri göğüsleyip toparlanması için yeterince süre bulamaz. Cumhuriyetçilerin de düştüğü yerden kalkmaması için ellerinden geleni artlarına koymayacakları da bu kadar açıkken…

 

3 – Sona saklanan kritik tüm mitingleri iptal ettirerek

Sandy Kasırgası nedeniyle gerek Obama gerekse de Romney Virginia ve Florida’da Pazar ve Pazartesi günlerindeki mitinglerini iptal ettiler. Ancak kasırganın etkilerinin tüm haftaya yayılma sinyali vermesi, iki kampanyanın da sona sakladığı en önemli etkinliklerini iptal etmeye zorlayarak sonuçlara etki edebilir.

 

4 – Erken oy vermeyi engelleyerek

Başkan Obama, özellikle Florida’da erken verilecek oylara güveniyordu. Florida’da geleneksel olarak erken oylar seçimden önceki haftasonunda kullanılıyor en çok. Ancak kasırganın taşıdığı yoğun yağmurun haftasonu da sürme ihtimali, birçok seçmeni erken oy vermekten alıkoyabilir.  Hafta içinde çalışan birçok kişi için bu hiç oy vermemek anlamına da gelebilir.

 

5 – Medyanın ilgisini dağıtarak

Yaklaşık bir yıldır seçim haberleri yapan Amerikan medyası, seçime bir hafta kala seçim yerine kasırga haberleriyle dolu. Bu daha da ileri boyuta gidebilir ve Obama ile Romney’nin medyayı kullanarak vermeyi planladığı birçok mesajı seçmene ulaştırmalarını engeller.