Skip to content
Menu

Romney’nin başkanlığı kazanıp kazanmadığı saat kaçta belli olacak?

AMERİKA BÜLTENİ (5 Kasım 2012)

ABD tarihinin en çekişmeli seçiminde oy verme işlemini 6 Kasım akşamı sona erecek. Birçok kişi Barack Obama’nın Cumhuriyetçileri bile tatmin etmeyen Mitt Romney karşısında kolayca kazanacağını düşünüyordu. Ancak, ilk televizyon açıkoturumu sonrası momentum yakalayan Romney yarışa ortak oldu ve iddialı hale geldi. Electoral College (Seçici Delege Kurulu) matematiği şu anda Obama’ya moral verecek bir tabloya sahip. Ancak, Romney’nin kampanyasının da bazı eyaletlerden sürpriz beklentisi en üst seviyede.

***

İLGİLİ HABERABD Başkanı nasıl seçiliyor? Seçim sistemi hakkında merak ettiğiniz herşey

***

Romney, başkanlık için gerekli 270 seçici delege oyunu (electoral vote) nasıl kazanabilir? Bugünlerde birçok siyasi analist ellerinde kağıt kalem, durmadan eyaletleri kazanıp kaybederek birçok matematiksel ihtimal üretiyor. New York Times gazetesine göre Romney’nin kazanmasının en az 76 yolu var. Bunların tekinde bile ‘halkın gönlünü kazanmak’ dememiş. Neyse şakanın sırası değil. Matematiğe dönelim. Salı akşamı sonuçlar açıklanmaya başladığında Amerikan seçim sisteminin karmaşık aritmetiğinde hangi sonuçlara özellikle dikkat etmeniz gerektiğini bilmek istiyorsanız, haberin devamı sizin için:

AP Haber ajansının hesaplamasına göre Romney 206 neredeyse garanti oyla giriyor ‘finish’ hattına. Buna 2008’de Obama’nın kazandığı North Carolina eyaleti de dahil. Barack Obama ise 249 neredeyse garanti oya sahip. Sonuç belirleyecek geri kalan 83 oy ise Colorado, Florida, Ohio, New Hampshire, Virginia, ve Wisconsin’den gelecek.

Iowa, Nevada ve North Carolina eyaletlerini de ‘toss-up (kafa kafaya)’ eyaletler arasında gören New York Times ise, Romney’nin en az 76 değişik kombinasyonla kazanabileceği iddiasında. 76 ihtimal de Florida ile başlıyor. Muhtemel güzergahı, Florida, Virginia, North Carolina, Colorado ve Ohio. Romney Florida’yı kaybederse hala kazanabilir. Ancak bu kez Virginia, Ohio, North Carolina, Colorado, Wisconsin, Iowa, Nevada ve New Hampshire eyaletlerinin hepsini kazanmak zorunda. (CNN’in eğlenceli bir ‘electoral haritası’ var. Bizimkini beğenmediyseniz kendi hesaplamanızı yapabilirsiniz. Aman haberi bitirmeden gitmeyin. En heyecanlı yerine geldik.)

Bütün yollar Ohio’ya çıkar

Gelelim 18 oylu Ohio’ya. Doğrudur, hiçbir Cumhuriyetçi bugüne kadar Ohio’suz kazanamadı. Ancak bu yıl bir ilk olabilir. Bunun en kestirme yolu 20 oylu Pennsylvania’yı kazanmak. 1988’den beri hiçbir Cumhuriyetçinin Pennsylvania’yı kazanamadığını not edelim bir kenara. Ancak Romney Ohio’da kaybettikten sonra Pennsylvania’yı kazanamasa da bazı eyaletleri süpürerek de 270’e ulaşabilir. Bunun için Florida, Virginia, North Carolina, Colorado, New Hampshire eyaletlerinin tamamı ile Wisconsin, Iowa ve Nevada’dan birini kazanmak zorunda. Zor yani. İşte Ohio bunun için önemli bunun için kıymetli arkadaşlar. Yani, Romney Ohio’yu sadece son 2.5 ayda boşu boşuna tam 44 kez ziyaret etmedi.

Romney’nin kazanıp kazanmayacağı saat kaçta belli olur?

En erken New York saati ile 19:00’da (Türkiye saati ile 02:00) belli olur. Çünkü o saatte sandıkları kapanan Virginia’da kaybettiyse diğer eyaletleri beklemeye çok da gerek kalmaz. Obama için zafer dolu bir gecenin habercisi olabilir bu.

İkinci olarak  New York saati ile 19:30’da sandıkları kapanacak North Carolina ve Ohio da nerdeyse sonucu belli etmiş olacak.

Ve tabii ki saat 20:00’de sandıkları kapanacak Florida hala şüphesi olanlar için bir kez daha başkanın kim olduğunu fısıldayacak.

Eğer Romney bütün bu eyaletleri ve saat 20:00’de açıklanacak Pennsylvania’yı da kazanırsa, saat 20:00 itibarı ile kazandığını resmen ilan edebilir. Obama da bu saat itibarı ile Chicago’daki evinin badana boya sorunlarını düşünemeye başlayabilir.

Saydığımız eyaletleri kazanıp Pennsylvania’da kaybederse, saat 21:00’de Wisconsin sonuçlarını beklemek lazım. Wisconsin’ı kazanmışsa yine başkanlığını ilan edebilir.

Wisconsin’da da kaybederse, hemen saat 20:00’de sonucu açıklanmış New Hampshire ile saat 21:00’de sandığı kapanacak Colorado ve saat 22:00’de sandığı kapanacak Nevada ve Iowa’ya bakmak lazım. Eğer Romney, New Hampshire, Colorado, Nevada, Iowa ile Ohio’yu kazanmışsa, Pennsylvania, Virginia, North Carolina ve Florida’dan sadece birini de kazanarak başkan olabilir. ‘Yani bu kadar basit’ dediğinizi duyar gibiyiz.

Politik cankiler için heyecanlı birkaç saat olacak.

İyi olan kazansın.