Skip to content
Menu

ABD’de yanlışlıkla genel isim olarak kullanılan ünlü markalar

AMERİKA BÜLTENİ (1 Aralık 2012)

Günlük hayatımızda bazı eşyalar için kullandığımız genel isimlerin aslında birer marka olduğunu çoğu zaman bilmeyiz. Çoğumuzun kullanmadığı ‘eroin’ bile aslında bir marka adı. Türkiye’deki en popüler örneği ‘selpak’tır. İşte ABD’de ve dolayısıyla dünyada ‘genel isim’ olarak kullanılan ünlü bazı markalar:

 

Jet Ski

Sürdüğünüz şeyin bir ‘Jet Ski’ olduğunu sanabilirsiniz ama eğer Kawasaki tarafından üretilmemişse sadece bir su motorudur, Jet Ski değildir.

 

Jakuzi

Jakuzi markasıyla sadece küvet ve banyo ürünleri değil, yataklar ve tuvalet ürünleri de var.

 

Chapstick

Aslında ilaç firması Pfizer’ın ürettiği dudak nemlendiricisinin markası olan Chapstick, ABD’de bir genel isim olarak tüm dudak nemlendiricileri için kullanılıyor.

 

Termos

İlk defa 1892 yılında icat edilen ürüne verilen Thermos adı aslında müseccel bir markadır, genel isim değildir.

 

Vazelin

Robert Chesebroug tarafından icat edilen Vaseline, Unilever firmasının tescilli markasıdır.

 

Ping Pong

Masa tenisinde topun masaya değerken çıkardığı sesten esinlenen bir üreticinin, ürettiği tennis masalarına 1901 yılında verdiği markadır.

 

PowerPoint

Microsoft web sitesinde diyor ki ancak kendi ürünlerini kullanıyorsanız PowerPoint’tir. Aksi halde sıradan bir grafik sunum programıdır.

 

Q-Tips

ABD’de kulak pamuğu yerine kullanılan Q-Tips, ilk üretildiğinde piyasaya ‘Baby Gays’ olarak sunulmuş. 1926 yılında Q-Tips olarak değiştirilmiş markanın adı. Q, Quality’nin (kalite) baş harfi. Birçok firmdan sonra halen Unilever firması sahip bu markaya.

 

Rollerblade

Tekerlekli paten için kullanılan Rollerblade ismi de aslında bir marka. 1980’lerin ortasına kadar sadece Rollerblade firması tekerlekli paten ürettiği için bu adla biliniyor.

 

Scotch tape

Bizim selobant dediğimiz yapışkan banta Amerikalılar Scotch tape (İskoç bandı) diyor. Efsane o ki, 3M’in ürününden memnun olmayan bir müşteri bir gün işyerini basmış ve, ‘’Alın bunu İskoç yöneticilerinize verin de biraz daha yapıştırıcı eklesinler’’ diye bağırmış. Günümüzde Scotch tape, dünyada sadece bir yerde Minnesota eyaletinin Hutchinson şehrinde üretilir.

 

Jöle (Jell-O)

1899 yılında Pearle Wait, hazırladığı jelatin tatlının tarifini Orator Woodward’a 450 dolara sattı. ‘Jell-O’ adı verilen ve bize ‘jöle’ olarak geçen jelatin tatlının 1902 yılında satışı 250 bin dolar civarındaydı. Günümüzde ‘jöle (Jell-O) markası gıda devi Kraft’ın müseccel markası.

 

Band-Aids

Johnson & Johnson bezz ve yapıştırıcı bantı ayrı ayrı üretiyordu. Ta ki Earle Dickinson adlı firma uzmanı, ‘’yahu biz bunları niye birleştirsek kime ne zararımız olacak?’’ diye sorana kadar. Dickinson’un durmadan bir yerlerini yaralayan sakar karısı için tasarladığı ürüne Band-Aids markası verildi. O günden beri de ABD’de yara bantı yerine bu marka genel isim gibi kullanılmakta.

 

Taser

Türkiye’dekiler daha çok ‘Biber gazı’ ile müşerref olduğu için pek bilmez. Elektrik silahı demek olan taser, ABD’de polislerin ‘sakinleştirmek için elektro şok yaptıkları’ büyükçe silahın adı. “Thomas A. Swift’s Electric Rifle (Thomas A. Swift’in Elektrik Tüfeği)’’ kalıbının baş harflerinden adını alıyor.