Skip to content
Menu

Bugün günlerden Meksika! ‘Cinco de Mayo’ nedir?

cinco-de-mayo

AMERİKA BÜLTENİ (5 Mayıs 2013)

ABD’deki en büyük göçmen grubu oluşturan Meksikalılar bu yıl da 5 Mayıs’ı (Cinco de Mayo), coşkulu ve renkli kutlamalarla geçiriyor. Her ne kadar ABD’deki Meksikalılar başlatmış olsa da Cinco de Mayo, bütün Güney Amerikalıların hatta Hispanik olmayanların bile kutladığı bir festivale dönüşmüş durumda.

İşte, Cinco de Mayo ile ilgili bazı çarpıcı gerçekler:

Cinco de Mayo aslında, zannedildiğinin aksine Meksika’nın bağımsızlık günü değil. Meksikalıların 5 Mayıs 1862’de, 4500 Meksikalının, o zamanlar dünyanın en güçlü ordusu olan Fransa ordusuna karşı kazandığı Puebla savaşı zaferinin yıldönümü.

Meksika’nın bağımsızlık günü ise 16 Eylül. Puebla Savaşından 50 yıl önce 16 Eylül 1810’da ülke bağımsızlığını kazandı. Fransızlar bu savaşta yenilmesine rağmen geri geldi, ve Meksika’yı birkaç yıl idare ettiler.

Meksika’nın onur ve kültür günü olarak bilinmesine rağmen, bu kutlama Meksika genelinde pek bilinmiyor. Puebla şehrinde kutlamalar oluyor. Dünyadaki en büyük Cinco de Mayo kutlamaları ise Meksika’nın dışında, Los Angeles, Denver, New York, Minneapolis gibi Amerikan şehirlerinde oluyor.

Meksika bayrağı kırmızı, yeşil ve beyaz renklerden oluşuyor. Yeşil umudu, beyaz Katolik kilisesini ve kırmızı da kanı temsil ediyor.