Skip to content
Menu

7 büyük yazarın Nobel ödül konuşmalarını kendi seslerinden dinleyin

John Steinbeck, 1962 yılında Nobel Edebiyat ödülü kabul konuşmasını yapıyor.
John Steinbeck, 1962 yılında Nobel Edebiyat ödülü kabul konuşmasını yapıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (17 Mayıs 2013)

İsveç Nobel Akademisi 1901 yılından beri her yıl Nobel Edebiyat Ödülü veriyor. 112 yıldır birçok dev isim bu ödülü aldı ya da aday gösterildi. 1901 yılından sonra yaşadıkları halde bu ödüle hiç layık görülmeyen edebiyatçıların listesi çene düşürecek türden. Leo Tolstoy 1901 yılındaki ilk ödül Fransız şair Sully Prudhomme’e gidince o kadar alındı ki sonraki yıllarda aday gösterilmeyi reddetti. Tolstoy dışında, James Joyce, Virginia Woolf, Mark Twain, Joseph Conrad, Anton Çehov, Marcel Proust, Henry James, Henrik Ibsen, Émile Zola, Robert Frost, W.H. Auden, F. Scott Fitzgerald, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov ve Arthur Miller Nobel edebiyat ödülüne layık görülmemiş büyük edebiyatçılar arasında.

Ancak Nobel Edebiyat akademisi birçok dev ismi de ödüllendirdi. Aşağıda bu isimlerden yedisinin Nobel Edebiyat Ödülünü kabul ettiklerinde yaptıkları kısa konuşmalar var. Yedi ile sınırlı olmasının sebebi, konuşmalarının İngilizce olarak YouTube yer alıyor olması.

 

1 –  William Faulkner

1949 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Faulkner, o yıl tören düzenlenmemesi nedeniyle ödülünü 1950 yılında Bertrand Russell ile birlikte aldı. Konuşmanın tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

 

2 – Bertrand Russell

İngiliz mantıkçı ve filozof Bertrand Russell, edebiyat dışı alandan olmasına karşın bu alanda ödül alan birkaç kişiden (Winston Churchill ve filozof Henri Bergson da dahil) biri. Konuşmanın tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

 

3 – Ernest Hemingway – 1954

Ernest Hemingway, ödülünü almak üzere Stockholm’a gidemediği için ABD’nin İsveç Büyükelçisinden hazırladığı konuşmayı yapmasını istedi. Aşağıdaki videoda, birkaç ay sonra kendi konuşmasını Küba’nın Havana şehrinde bir radyoda okuması yer alıyor. Konuşmanın tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

 

4 – John Steinbeck –  1962

Gazap Üzümleri ,Fareler ve İnsanlar’ın yazarı Steinbeck konuşma videosu aşağıda. Konuşmanın tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

 

 

5 – V.S. Naipaul – 2001

In a Free State ve A Bend in the River gibi kitaplara imza atan Trinidad kökenli İngiliz yazar V.S. Naipaul’un konuşmasının tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

 

6 – Orhan Pamuk – 2006

Türk edebiyatının önemli ismi Orhan Pamuk’un konuşmasının tam metnini BURADAN okuyabilirisiniz.

 

7 – Mario Vargas Llosa – 2010

Latin Amerikan edebiyatının önemli ismi Perulu yazar Llosa’nın konuşmasının tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.