Skip to content
Menu

Sürekli kaybeden takım, taraftarının sağlığına büyük tehdit

england-fans-4

AMERİKA BÜLTENİ (18 Eylül 2013)

Taraftarı olduğunuz spor takımı sürekli kaybediyorsa, tek kaybınız puanlar olmayabiliyor. Takımınızın hafta üstüne hafta, sezon üstüne sezon acılar yaşatması sağlığınızda ciddi tahribatlara yol açar.

Art arda yapılan birçok bilimsel araştırma ‘kaybetme’ duygusunun birçok hastalığa yol açtığını gösteriyor. Televizyonunuzu ya da cam sehpayı yumruklayıp elinizi kanlar içinde bırakmak ise en hafifi…

İşte mağlubiyetin adet, galibiyetin istisna olduğu takımla yollarınızı ayırmanız için bazı sebepler:

Berbat bir takım sizi şişman yapar

Paris merkezli işletme fakültesi INSEAD bünyesindeki sosyal araştırmacılar, taraftarlar takımlarının mağlubiyeti sonrası normalden yüzde 28 daha fazla yağ tüketiyor. Galibiyet yaşayan takımın taraftarı ise normalden yüzde 16 daha az yağ tüketiyor.

New York Times’a konuşan araştırma ekibinden Pierre Chandon, ‘’İnsanlar kimliklerini tehdit altında hissettiği anda kendilerini iyi hissettirecek yiyecekler yiyerek bu duyguyu telafi etmeye çalışıyor’’ diyor ve ekliyor: Mağlubiyetten sonra bu zararlı yiyeceklerin cazibesine karşı koymak çok zor. Kimse mağlubiyetten sonra brokoli yemez’’

Araştırmacılar, Amerikan Futbolu Ligi (NFL) takımlarının taraftarları arasında yaptıkları araştırmada, kaybedenlerin kendini en fazla yağa vurduğu günün ise maçtan sonra işbaşı yaptıkları ve arkadaşlarıyla yüzyüze geldikleri pazartesi olduğunu belirledi.

Mağlup olan takımınız kelimenin gerçek anlamıyla kalbinizi kırabilir 

Çok sevdiğiniz takımınızı mağlubiyetini seyretmek çok kötü duygular yaşatır. Ancak takımınızın çok önemli bir final maçını kaybettiğini seyretmek öldürücü bile olabilir. Southern California Üniversitesi araştırmacıları, Amerikan Futbolu Ligi final maçı Super Bowl sonrası kaybeden takımın şehirlerinde kalp krizlerinde ani artışlar olduğunu belirledi.

Münih’te 2006 Dünya Kupası sırasında yapılan bir araştırma da benzer sonuçları buldu. Hangi spor dalı olduğu farketmeksizin tutkuyla taraftar olduğunuz takımın kritik bir finaldeki mağlubiyeti sonrası kendinizi hastanede bulma riskiniz var.

Kötü takım taraftarını içki alemlerine götürür

Takımın evindeki maçlarda özellikle genç taraftarlar vücutlarını boyamak gibi birçok çılgınlık yapıyor. Bilimsel araştırmalar ise bunların çoğunun takımdan çok alkol tüketimiyle ilgili olduğunu savunuyor. Colorado Üniversitesi araştırmacıları 6 sezon boyunca üniversite futbolu liginde araştırma ve gözlemler yaptı. Yerel takımın evindeki maçları sırasınde şehirdeki alkol bağlantılı vandalizm ve taciz gibi suçlarda büyük artış olduğunu belirlediler. Takımın mağlubiyeti halindeyse bu suçlarda normal bir maç ssırasındakinden bile fazla artış yaşanıyor. Eğer mağlubiyet kendi sahasında gerçekleşmiş ise o zaman çok daha fazla gerçekleşiyor. Araştırmanın bulduğu istatistik ortalamalarına göre takım evinde kaybettiğinde saldırı tutuklamalarında yüzde 112 ve huzur bozucu davrnış gözaltılarında yüzde 162 artış yaşanıyor.