Skip to content
Menu

New Jersey, sana ne oluyor? Bu New York’un Super Bowl’u..!

MetLifeStadium

CEMAL TUNÇDEMİR   

ABD’de tüm gözler bugün Seattle Seahawks ile Denver Broncos arasında oynanacak Super Bowl maçına çevrilmiş durumda. Ama, Amerikan futbolunda yılın en büyüğünü belirleyecek bu iki takımın sahadaki mücadelesi kadar, bu iki takımla alakası olmayan iki eyaletin saha dışındaki kavgası da gündemde önemli yer kaplıyor. Super Bowl finalinin gerçek evsahibi kim? New York mu, New Jersey mi? İşte bu sorunun cevabı, koloniyal çağdan beri kavgalı olan Hudson Nehri’nin doğu ve batısını yine karşı karşıya getirmiş durumda.

Bütün Amerika ve bastırdığı biletlerdeki sloganıyla NFL, bu dev finalin New York’ta oynanacağını söylüyor. Evsahibi olarak New York’u gösteriyor. New Jerseyliler ise buna çok büyük tepki gösteriyor. Neymiş; ‘’Haritaya bakın, stadyum neredeymiş?’’

New Jersey’nin kıdemli senatörü Robert Menendez şöyle demiş: ‘’Bütün coğrafya özürlülere söylüyorum; New Jersey’e hoş geldiniz’’

Eyaletin çiçeği burnunda senatörü Cory Booker da WCBS’e yaptığı açıklamada öfkesini şöyle dile getiriyor:

‘’Dün akşam pro-Super Bowl’u izleyince çılgına döndüm. Herkes, ‘New York’ta görüşürüz, New York’ta karşılaşırız’ diye konuşuyordu. Millet, bu maç New Jersey’de. Şöyle düşünün; Super Bowl Texas da oynansaydı ve herkes Arkansas’ta oynanıyor deseydi veya California’da oynansaydı ve herkes Arizona’da oynanıyor deseydi yanlış olmaz mıydı?’’

Evet Senatör, Super Bowl o eyaletlerde oynansaydı ve diğer eyaletlerin adı söylenseydi yanlış demiş olurlardı. Haklısınız.

Ama, olay eyalet haritası mı yoksa gerçek haritayla mı ilgili? Siz de maçın oynanacağı sahaya haritadan bir bakın bakalım, tam olarak nerede… Manhattan’dan yani New York’un kalbinde sadece bir kaç kilometre uzaklıktaki 8 bin nüfuslu East Rutherford kasabası. Meadowlands’taki MetLife Stadyumu, New York’un iki NFL takımı New York Giants ile New York Jets’in maçlarını oynadıkları saha, çünkü New Jersey Jets ve New Jersey Giants diye iki takım yok. Doğrusu, New Jersey’in tek bir NFL takımı bile yok. New York olduğu için bu bölge var. Giants 1976’da ve Jets 1984’ten itibaren maçlarını burada oynamaya başladılar. New York takımları maçlarını Hudson’ın batı kıyısında oynasalar da adlarındaki New York’u kaybetmediler. Ama örneğin New Jersey Nets, Brooklyn’e taşındığı gün adını Brooklyn Nets’e çevirdi. New York Jets’in efsanesi “Broadway Joe” Namath diye anılıyor, “Hoboken Joe” diye değil… Tribünde oturunca şöyle bir etrafa bakın. Göreceğiniz tek ihtişam Manhattan’ın silueti olacak.

İşte bu sebeple, Seattle Seahawks takımının koçu Pete Carroll, ‘’New York’ta maç oynamayı hep sevdim. New York’taki bu maçta koç olacağım için de çok mutluyum’’ diye konuştu. Bir New Jerseyli emekli polis, New Jersey’nin ‘R’ harfinden yoksun aksanıyla hemen Carroll’a cevap yetiştirmiş (Yazım şekli tamamen CS Monitor’a ait):

“Coach, I just want to say something. I’m Rich Boggiano with the city council. You said yowah glad to be back in New Yawk. I just want to remind you, yowah in New Jersey. Awlright?”

Seattle’ın teknik direktörü koç Carroll kibarca harika bir yanıt vermiş: ‘’Peki öyle olsun, benim hatam. Bu Stadyumun New York’ta mı New Jersey’de mi olduğu tartışması zerre kadar umurunda olmayan Batı Yakası’nın tüm insanları adına konuşuyorum’’

Herkes ‘Super Bowl New York’ta oynanıyor’’ diyor çünkü bunun bir mantığı var. New Jersey’de neden bir Super Bowl finali oynansın ki? Super Bowl evsahipliği için eyaletler seçilmez, paranın olduğu büyük şehirler seçilir. MetLife Stadyumu da New York şehrinden dolayı seçildi. Büyükçe bir banliyöden başka bir şey olmayan New Jersey kimin umurunda?

New Yorklular haklı olarak sesleniyor:

Ey New Jersey! Madem kendini bu kadar önemsiyorsun, gelecek yıl ki Super Bowl’a talip ol ve ‘yapabiliyorsan tartışmasız New Jerseyli bir Super Bowl yap. Yani, NFL’de bir New Jersey takımı olsun. Tribünlerde de New York’ta çalışan New York’tan geçinen kimse olmasın. Toplayabiliyorsan topla Trenton’dan, topla Camden’den insanları biz de inanalım. Yapamıyorsan, sus! Ve New York’un evsahibi olduğu Super Bowl’un tadını çıkar!