Skip to content
Menu

Kablolu TV çağı sona mı eriyor? HBO ve CBS internetten yayına başlıyor

CBS kanalının, internetten yayına başlayacak olmasıyla, kablolu tv abonesi olmak zorunda kalmayacaklar arasında Big Bang Theory dizisinin hayranları da var.
CBS kanalının, internetten yayına başlayacak olmasıyla, kablolu tv abonesi olmak zorunda kalmayacaklar arasında Big Bang Theory dizisinin hayranları da var.

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ekim 2014)


Hafta içinde iki önemli TV kanalının açıklamaları, kablolu paket televizyon yayıncılığı döneminin sonu mu geliyor sorusunu gündeme getirdi. Çarşamba günü HBO kanalı, 2015 yılından itibaren internetten yayına başlayacağını ve yayınlarının seyredilmesi için kablo aboneliğine ihtiyaç kalmayacağını açıkladı. Bu açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden bu kez CBS kanalı da, internet yayınına geçeceğini ve NFL ligi maçları hariç tüm programlarının kablo aboneliği olmadan izlenebileceğini açıkladı. ABD’nin dizi ve şovları en çok ses getiren kanalı HBO ile en fazla insan tarafından seyredilen kanalı olan CBS’in birer gün ara ile İnternet televizyonculuğu yolunda hamle yapması, kablo TV paketlerinden son iki yıldaki en büyük kopuş.

Sektör analistleri, kablo TV’nin sonunun hemen gelmeyeceği görüşünde. Çünkü belli bir yaşın üzerindeki izleyici kitlesi kablo tv paketlerine çok bağlı. Günlük ortalama 4-5 saatlerini televizyon izleyerek geçiren bu kitle, kablolu yayın ağlarını ayakta tutan ana sütun. Bir çok ailenin de, kullanmayı tam bilemedikleri bir teknolojiye geçmekte acele etmeyeceği tahmin ediliyor. Ancak gençlerde durum çok farklı. 35 yaş altı gençlerin önemli bir kısmı kablolu tv abonesi değil. Bu kitle, daha çok Netflix, Hulu, Amazon Prime ve yakın bir zamanda CBS streaming, ve HBO Go-It-Alone gibi paketlerden takip ediyor. Geleneksel anlamdaki ‘televizyon’dan farklı bir televizyon kavramına sahipler.

Kablo firmaları, bu kitlenin de evlenip çoluk çocuk sahibi olunca kablo abonesi olacağını umuyor. Ama bazı analistlere göre bu asla olmayacak. Bu kitle ve ardından gelen daha genç kuşak, paralı televizyon paketi döneminin sonunu hızlandıracak. Yani, kablo tv’nin altın çağı büyük olasılıkla sona ermiş durumda.