Skip to content
Menu

Nesli tükenen trafik levhaları…

necdet-yilmaz

NECDET YILMAZ


Otobüs kuzeye doğru giderken New York’un gökdelenleri yerini sarıdan turuncuya uzanan sonbahar renklerinin hakim olduğu ağaçlara bıraktı. Uykusuz olmama rağmen bu güzelliklerin keyfini çıkarmak için gözlerimi açık tutmaya çalıştım. Yol kenarında en sevdiğim trafik levhası belirmeye başladı bir bir… Sarı zemin üzerinde ‘geyik çıkabilir’ uyarısıydı bu. Gözümü açık tutmamın başka bir sebebi de vardı artık. Fakat başımı dayadığım camda içim geçmiş biraz. Uyandığımda Massachusetts‘in kıvrımlı yollarına girmiştik bile. Yanlardaki ormanlık arazinin üzerinde bir çift kartal kanatlarını açmış süzülüyordu, uçsuz bucaksız mavilikte. Onları izlemek güzeldi ama gözümü ağaçlara diktim yine. Ve birden aradığımı gördüm. Kenarda otlayan dişi bir geyik. İçimi kaplayan çocuksu bir sevinçle bir iki saniye içinde başımı çevirip arkada kayboluncaya kadar baktım ona.

Buralarda sürekli yolculuk yapanlar için hiç de anormal değil bir geyik görmek. Hatta sayıları o kadar fazla ki çevredeki evlerin bahçelerine kadar geliyorlar ailece. Bu ülkedeki sayılarının 25 milyon kadar olduğunu okumuştum bir yerde.

Bu tabelayı bizim ülkemizde pek göremeyiz. Çünkü yolda geyik çıkma tehlikesi yok. Alageyiklerin anavatanı Anadolu ve bütün dünyaya buradan yayılmışlar. Buna rağmen Antalya Telmesos Milli Parkı‘nda sadece 300-400 tane kadar kalmış bu benekli güzel yaratıklar.

Sonbahar güneşinin eğik ışıkları rengarenk yapraklar üzerinde dans ederken çantamdan defterimi çıkarıp hafızama kaydettiğim bu görüntüyü çizdim, yolda geyik görme şansı olmayan dostlarla paylaşmak için…

necdet-geyik

***

Necdet Yılmaz is a New York-based Turkish cartoonist. See his website www.necdetyilmaz.com

He can also be reached on his Facebook page

DİĞER YAZILARI