Skip to content
Menu

ABD’nin tecavüz oranı en yüksek eyaletleri, muhafazakar eyaletler

Rape victim

AMERİKA BÜLTENİ (15 Şubat 2015)

ABD Nüfus Dairesi’nin verilerine göre ülke genelinde tecavüz vakası oranı 100,000’de 28.5 kişi. Ülkenin tecavüz oranı en yüksek 10 eyaletin tamamı Cumhuriyetçi Partinin kalesi de olan muhafazakar eyaletler. Ülkenin en çok tecavüz vakası yaşanan eyaleti 100000’de 73.4 kişi ile Alaska. Arkansas, South Dakota, New Mexico ve Alabama da tecavüz oranı en yüksek diğer eyaletler arasında.

Ülkenin en muhafazakar 22 eyaletinden 19’unda tecavüz oranı ülke ortalamasının üzerinde. Yani muhafazakar eyaletlerin yüzde 86’sında ülke ortalamasının çok üzerinde tecavüz olayı yaşanıyor. Ülkenin en düşük tecavüz oranı ise, ülkenin en liberal eyaletlerinden biri olan New Jersey’de. Bu eyalette tecavüz vakası oranı 100000’de 12.

Yine Media Matters’ın derlediği istatistik raporlarına göre ise ABD genelinde son 40 yılda tecavüz oranlarında düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, feminizmin ve kadın hakları bilincinin yükselişiyle tecavüz oranın düşüşü arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

Cumhuriyetçilerin Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağ kanadında yer alan politikacıların tecavüz olaylarına bakışı da ABD’de önemli tartışma konularından biri olmaya devam ediyor. Missouri milletvekili Todd Akin, ABD senatosuna adaylığı sırasında yaptığı bir konuşmada, ‘meşru tecavüz’ sırasında kadın bedeninin üreme organlarının sistemini kilitleyerek, hamile kalmayı engellediğini iddia etmesi, büyük tepkiye neden olmuş ve Akin adaylığını geri çekmek zorunda kalmıştı. Akin, Cumhuriyetçi Partinin muhafazakar tabanında yaygın bir görüş olan, ‘meşru tecavüz’, kavramını açıktan dillendirmiş ve aynı zamanda tecavüzden hamile kalan birçok kadının, tecavüz iddiasının yalan olduğu imasında bulunmuştu. Oysa FBI verilerine göre, ‘tecavüze uğradığı iddialarının’ sadece yüzde 2’si ile 8’i arasında şüpheli vaka tespit edilebilmişti. İddiacıların en az yüzde 92’si gerçekten de tecavüz mağduruydu.

İLGİLİ HABERLER

‘Tecavüz, hamile bırakmaz’ düşüncesinin bir tarihi var