Skip to content
Menu

‘Tecavüz, hamile bırakmaz’ düşüncesinin bir tarihi var

Cumhuriyetçi Partinin Senatör adayı Todd Akin, ‘tecavüz hamile bırakmaz’ sözleriyle ABD seçim gündeminin ilk sırasına oturdu.

Cemal TUNÇDEMİR

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ağustos 2012)

ABD Kongresinin Missouri senatör koltuğuna aday olan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Todd Akin’in, kürtaj yasağını savunurken dile getirdiği ‘tecavüz, hamile bırakmaz’ ve ‘meşru tecavüz’ ifadelerine tepkiler kendi partisi de dahil artarak devam ediyor. Birçok Cumhuriyetçi isim, özür dileyerek sözlerini geri almasına rağmen Akin’in adaylıktan çekilmesini istiyor. Akin, ‘meşru tecavüz’ ile neyi kastettiğine açıklık getirmedi. Ancak ‘tecavüz hamile bırakmaz’ yanlış düşüncesi yeni değil. Tarihi ve politik kökleri olan bir iddia bu.

The Guardian’dan Vanessa Heggie, en eski İngiliz hukuk belgelerinden biri olan 1290 tarihli ‘Fleta’da, kadının rızası olmadan hamile kalmayacağının öngörüldüğüne dikkat çekti. Samuel Farr’a ait 1785 tarihli bir tıbbi içtihatta da, kadının arzu duymadığı ilişkiden hamile kalmayacağı iddia ediliyor. Kadının orgazm olmaması ya da zevk almaması halinde hamile kalmayacağı düşüncesine Ortaçağ’dan 19’ncu yüzyıla kadar sadece hukuk jürileri değil doktorlar da inanıyordu. Dolayısıyla ‘’kadının hamile kalması, ilişkiden zevk aldığı dolayısıyla tecavüz kurbanı olmadığı’’ şeklinde yorumlanıyordu.

Bu düşüncenin ABD’deki kürtaj tartışmasına dahil olması ise 1980 yılında gerçekleşti. Halen Arkansas eyaletinde federal hakim olarak görev yapan James Leon Holmes, 1980 yılında avukat olarak kürtaja anayasal yasağı savunurken, söz konusu düşünceyi şu renkli anoloji ile dile getirdi: ‘’Kürtaj tartışmasına tecavüz kurbanlarını dahil etmek tartışmayı saptırma amaçlıdır. Çünkü, tecavüzden hamile kalma vaka sayısı, Miami’de kar  fırtınası sayısı kadardır’’.

Bu düşünce 1980’li yıllar boyunca tutucu Cumhuriyetçiler arasında rağbet görmeye başladı ve 1988 yılında Pennsylvania milletvekili Stephen Friend’in, ‘’Travmatik bir tecrübe yaşadıklarında kadınların, üreme organlarında spermleri öldüren bir salgı yayıldığı’’ açıklamasına kadar geldi. North Carolina milletvekili Henry Aldridge ise 1995 yılında aynı düşünceyi dile getirdi: ‘’Tıp otoriteleri de bu görüşte. Kadınlar tecavüze uğradığında, öz sular yerini bulmaz. Beden fonksiyonları çalışmaz. Dolayısıyla hamile kalmazlar’’

Atlantic dergisinden James Hamblin de, bu iddiaya hangi tıp otoritelerinin destek verdiğinin belli olmamasına dikkat çekiyor. Çünkü açıklama bilimsel gerçeklikle uyuşmuyor. American Journal of Obstetrics and Gynecology’nin yayınladığı bir bilimsel araştırmaya göre sadece ABD’de her yıl tecavüz sonucu 32 binden fazla hamilelik oluşuyor.

Kürtajın topyekün yasaklanmasını savunan Cumhuriyetçilerin mantığı

Aslında kürtaj yasağı isteyen ve kendilerine ‘pro-life’ diyen çevreler arasında da marjinal kalan bu görüşteki kişilere ise ‘absolutists’ deniyor. Akin ve benzer fikirdeki Cumhuriyetçilerin tecavüz konusundaki bu bilim dışı iddialarının amacı, ABD’de mutlak bir kürtaj yasağına zemin oluşturmak. Ancak ABD kamuoyunda, kürtajın topyekün yasaklanmasına destek çok az. Nitekim Cumhuriyetçi Partinin birçok önde gelen ismi de birkaç gündür Akin’in düşüncesine mesafe koymaya çalışıyor. Akin’in, aralarında Mitt Romney’nin başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Paul Ryan da olmak üzere birçok Cumhuriyetçi ile birlikte ABD Kongresine sunduğu ve sadece ‘zor kullanılarak yapılmış tecavüzlerle oluşan hamilelikler hariç’ denilen kürtaj yasağı kanun teklifi tepkiler üzerine geri çekilmişti.

********

ABD’deki kürtaj tartışmasını anlama klavuzu

********