Skip to content
Menu

Yahudi dünyası Hamursuz Bayramı’nı (Passover) kutluyor

jew-Seder

AMERİKA BÜLTENİ (3 Nisan 2015)

Yahudi Dünyası’nı en önemli bayramlarından biri olan Hamursuz Bayramı (Pesah), 3 Nisan Cuma akşamı gün batımıyla birlikte başlayıp 11 Nisan Cumartesi günü gün batımına kadar sürecek. İbrani takvimindeki Nisan ayının 15’inde başlayan Hamursuz Bayramı,  İsrail’de 7 gün, İsrail dışındaki ülkelerde yaşayan Yahudiler tarafından ise 8 gün boyunca kutlanıyor. İbranice ‘pesah’ ve Amerikalılarca ‘passover’ adıyla anılan Hamursuz bayramında Yahudiler, Mısır’da Firavun’un hükümranlığında 210 yıl boyunca yaşadıkları kölelik ve esaretten kurtulmayı anıp kutluyorlar. 4 bardak şarap ve ekmekle başladıkları bayram boyunca, Yahudiler 8 gün, mayalı yiyecekleri yemiyorlar.

Hamursuz Bayramının ilk günü akşam yemeği olan ‘seder’ geleneğinde, yemek masası etrafında İsrailoğullarının Firavun’un zulmünden kurtuluşu (Exodus) konuşuluyor ve ilahiler okunuyor.

Yahudiler, Hamursuz bayramı boyunca evlerinde mayalı hiçbir yiyecek yememekle kalmıyor aynı zamanda bulundurmuyorlar da… Passover’den önceki akşam ‘’Bedikat Chametz’’ olarak adlandırılıyor ve kandil eşliğinde evin her köşesinde ‘’Chametz’’ olarak adlandırılan ekmek yiyecek kırıntıları özenle temizleniyor. Evlerdeki buzdolaplarındaki dolap altlarındaki en küçük ekmek yiyecek kırıntısına kadar temizlenmesi gerekiyor. Yenilebilir durumdaki ekmekler, Yahudi olmayanlara satılmak üzere özel satış noktalarına gidiyor. Geri kalanlar ise ‘’Sereifas Chametz’’ olarak adlandırılan Passover’den önceki sabah evlerinin önünde ateşe veriliyor. Özellikle, New York’ta Ortodoks Yahudilerin yaşadığı mahalleler bu yıl da Cuma sabahı her evin önünde yanan ateşlerle ilginç bir görüntüye büründü.