Skip to content
Menu

Guatemala Meclisi, devlet başkanının dokunulmazlığını kaldırdı

AMERİKA BÜLTENİ (2 Eylül 2015)

Guatemala Meclisinde salı günü yapılan oylamada devlet başkanı Otto Pérez Molina’nın dokunulmazlığı kaldırıldı. Bu karar, Guatemala Yüksek Mahkemesinin Haziran ayında devlet başkanı hakkındaki yolsuzluk iddialarının soruşturulması kararı ve Meclisten bunun için dokunulmazlığın kaldırılması talebinden sonra geldi. Emekli general Molina, suçla mücadelede demir yumruk politikası uygulayacağı vaadiyle katıldığı 2011 seçiminde devlet başkanlığına seçilmişti. Son bir yıldır o ve kabinesindeki bakanlar hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası gündeme gelmişti.

Guatemala Meclisinin kararı ile devlet başkanına yurtdışına çıkış yasağı da kondu. Gerekli görülürse tutuklanmasının da yolu açıldı. Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler soruşturmasına göre Molina ve bakanları, ülkeye ithalat yapmak isteyen firmalardan yoğun şekilde rüşvet aldılar.

Devlet başkanı Molina ise geçen ay yaptığı açıklamada, uluslarası çıkar lobilerinin ve içerdeki destekçilerinin komplosu ile karşı karşıya olduğunu savundu. Meclisin kararından sonra açıklama yapan Molina’nın avukatı, devlet başkanının hakim karşısına çıkmaya ve kendini savunmaya hazır olduğunu söyledi. Molina’nın dokunulmazlığın kaldırılması için 158 üyeli Mecliste en az 105 oya ihtiyaç vardı. Karar oylamaya katılan 132 milletvekillerinin oy birliğiyle alındı. 26 milletvekili ise oylamaya katılmadı. Nisan ayından beri her Pazar günü ülkenin başkentinde Molina’nın istifa etmesi talebiyle kitlesel gösteriler yapılıyor. Devlet başkanı yardımcısı Roxana Baldetti’nin rüşvet aldığı ortaya çıkınca görevinden istifa etmişti.

Orta Amerika ülkesi Guatemala, ‘muz cumhuriyeti’ deyiminin doğuşuna Honduras ile beraber ilham olan ülke olarak biliniyor.

İLGİLİ HABERLER

‘Muz Cumhuriyeti’ deyimi nasıl doğdu?