Skip to content
Menu

ABD’de bugün emek bayramı! Labor Day nedir?

amerika-flag

AMERİKA BÜLTENİ (7 Eylül 2015)

ABD’de bugün Emek Günü (Labor Day) resmi tatili. Her yıl Eylül ayının ilk pazartesi günü kutlanan Labor Day, yaz ve tatil sezonunun bittiğinin de gayriresmi ilanı. Bugün ABD’de tüm okullar, resmi kurumlar, bankalar, şirketler ve başta Wall Street olmak üzere tüm piyasalar kapalı. Ülkenin bir bölümündeki plajlar ve açık hava havuzları da Labor Day haftasonu ile sezonu kapatıyor.

Wall Street Kapalı

Labor Day ve öncesindeki haftasonu ile beraber 3 günlük tatil yaz mevsiminin son tatil günü. Ülkede pazartesi günü bütün federal ve yerel resmi kurumlar kapalı. Posta İşletmeleri de bu haftasonu posta dağıtmıyor. Wall Street ve diğer tüm piyasalar da pazartesi günü tatil yapıyor.

New York Belediyesi de vatandaşları Labor Day haftasonundaki bazı uygulamalar konusunda uyardı. Buna göre, New York’ta Salı sabahına kadar çöpler toplanmayacak. Yol kenarlarındaki parkmetreler ile temizlik saati yasakları ise Pazartesi günü uygulanmayacak.

Emekçi için tek anlamı 1 gün izin

Labor Day, İşçi sendikalarının çalışanlara bir günlük bayram isteğinin kabul edilmesiyle 1882 yılından beri kutlanıyor. 1894 yılında çıkarılan bir kanunla, federal bayram olarak kutlanmaya başladı. “Labor Day” dünyadaki 1 Mayıs işçi bayramlarının aksine, başlangıçtaki politik talebinin de dışına çıkarak günümüzde tamamen kültürel bir güne dönüşmüş durumda. Çoğu kişi için hafta sonu tatilini 3 güne çıkaran bir dinlenme günü. Yazın son büyük tatili olması sebebiyle de, ülkede büyük bir seyahat trafiğine yol açıyor. Plajlar, havuzlar ve birçok yazlık tesis, “labor day” gününü yaz sezonunun bitişi olarak kabul ediyor.

Hoşçakal yaz, merhaba futbol!

Bugün aynı zamanda, NCAA Kolej Futbolu ve Amerikan Futbol sezonunun başlangıcı. NCAA’da ilk maçlar “labor day” hafta sonunda oynanıyor. NFL Amerikan Futbol Liginde ise sezonun ilk maçları ‘labor day’den sonraki ilk Perşembe günü oynanıyor. Yine New York’un en büyük kültür yürüyüşü de Labor Day günü gerçekleştiriliyor. Brooklyn’de gerçekeleştirilen “West Indian Parade” adlı yürüyüşe her yıl yaklaşık 4 milyon kişi katılıyor. Porto Riko’dan Dominik Cumhuriyetine, Jamaika, Küba, Haiti, Trinidad Tobago, Belize, Bahamalar, Guyana, Virgin Adaları ve birçok küçük ada topluluğundan New York’ta yaşayan göçmenleri bir araya getiren yürüyüş, Brooklyn’deki Eastern Parkway’de gerçekleştiriliyor.