Skip to content
Menu

Homo Naledi nedir? İşte ‘homo naledi’ hakkında bazı ilginç bilgiler

homo-naledi

AMERİKA BÜLTENİ (10 Eylül 2015)

Güney Afrika’nın Johannesburg kenti yakınlarındaki bir mağarada, 2013 yılında başlayan kazılar neticesinde bulunan 15 farklı bedene ait bin 500 fosilleşmiş iskelet parçası insanın tarihi ile ilgili yeni bir sayfa açtı. Bulunan kemiklerin bugüne kadar bilinmeyen yeni bir insansı türüne ait olduğu belirlendi. kaşifleri bu türe ‘homo naledi’ adı verdi. İşte ‘homo naledi’ hakkında bazı ilginç gerçekler:

– ‘Homo Naledi’ adı ‘Rising Star (Yükselen Yıldız)’ mağarasının adından esinlenerek konuldu. Sesoto dilinde ‘naledi’ yıldız demek. Kemikler, bu mağaranın Dinaledi adı verilen bir iç oyuğunun içinde bulundu. Dinaledi, mağaranın girişinden 90 metre içeride ve oldukça dar bir oyuktan inilerek ulaşılıyor.

– Homo Naledi, insanın bugüne kadar ki bilinen en ilkel görünümüne sahip. Ama bununla beraber  şaşırtıcı şekilde insani bazı davranışlara da sahip olduklarına dair izler var.

– Homo Naledi türünün beyni oldukça küçük. Portakal büyüklüğünde. Boyları ortalama 1,5 metre ve ağırlıkları 45 kilogram civarında.

– Dişleri, türümüzün bugüne kadar bilinen en eski insanımsıları olan ‘homo sabilis’e(alet kullanan insanımsı)’ benzer yapıda. Ancak omuz yapıları daha çok gorillerinkine benziyor.

– El yapıları alet kullanabilme kapasitesine sahip izlenimi verecek şekilde. Oldukça kıvrılan parmaklara sahip. İlkel dönem insansılar içinde en kıvrak görünüme sahip parmaklar. Bu da tırmanabilme yeteneğine sahip olduklarını gösteriyor.

– Ayak yapıları modern insanın ayak yapısında görüntü olarak ayırt edilemeyecek kadar benzeşiyor. Ayakları ve uzun bacakları, uzun mesafeli yürüyüşlere müsait bir tür olduklarını gösteriyor.

– Fosillerin, bir yer altı mağarasının derinliklerinde, diğer hayvan fosilleri olmadan tek başlarına bir halde bulunması, bugüne kadar insan özgü sanılan ölüyü defnetme pratiğine sahip oldukları ihtimalini düşündürüyor. Bedenler mağaraya özellikle taşınıp bırakılmış gibi. Bu da ölüm konseptini anladıklarının işareti olabilir.

– Bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlı bedenlere ait 1500 kemik fosili bulundu.

– Yaklaşık 60 mağara uzmanı ve bilim insanı, mağaranın yaklaşık 20 santimetrelik girişinden fosil kemiklerini çıkarmak için yapılan çalışmaya katıldı.

– Binlerce değilse bile en az yüzlerce ‘homo naledi’nin kemikleri hala mağarada çıkarılmayı bekliyor.

– Araştırma ekibinin başındaki Witwaterstrand Üniversitesinde paleoantropolog Lee Berger, ‘birden fazlasına ait tüm kemiklerin bulunması nedeniyle, ‘homo naledi’nin şimdiden atamız insansı türlerine ait kronolojinin en iyi bilinen üyesi haline geldiğini söyledi.

– Fosiller iki yıl önce Rick Hunter ve Steven Tucker adlı iki mağara kaşifinin, yaklaşık 20 santimlik dar oyuktan geçmesiyle keşfedildi. Mağara kaşifler gördükleri manzarayı bir jeolog arkadaşlarına o da Profesör Berger’e anlatınca, kemiklerin çıkarılıp araştırılması için organizasyon başladı.