Skip to content
Menu

National Geographic dergisi 127 yıl sonra ticari yayın oluyor

national-geo

AMERİKA BÜLTENİ (10 Eylül 2015)

1888 yılından beri 127 yıldır kar amacı gütmeden yayıncılık yapan, doğa, bilim ve kültür gazeteciliğinin sembol dergisi National Geographic, artık kar amaçlı yayıncılığa geçiyor. Dergi bu amaçla medya baronu Rupert Murdoch’a ait Fox 21st Century ile bir ortaklık anlaşması imzaladığı açıklandı.

Dergiyi yayınlayan National Geographic Society derneği ise kar amacı gütmeyen organizasyon statüsünü koruyacak. Fox 21st Century ile ortaklık derginin yanı sıra grubun televizyon kanallarını ve diğer medya faaliyetlerini de kapsayacak. National Geographic Partners adı vereilecek ortaklık, Fox ve National Geographic Society’den eşit sayıda üye barındıran bir yönetim kurulu tarafından yönetilecek. NGS’nin mevcut CEO’su Gary Knell, ortaklığın ilk yönetim kurulu başkanı olacak. Fox imparatorluğu bu ortaklığın yüzde 73’üne sahip olacak ve National Geographic Society’e bunun için 725 milyon dolar ödeyecek. Bu da topluluğun vakıf bütçesini 1 milyar dolar sınırına taşıyacak.

NGS, bu ortaklık sayesinde elde ettiği gelir ile, bilim, araştırma ve eğitim projelerine yaptıkları yatırımı katlayacaklarını açıkladı. NGS halen medyası aracılığıyla her ay 700 milyon insana ulaşıyor. Medya ortaklığının yıl sonuna doğru hayata geçmesi bekleniyor.