Skip to content
Menu

Uzaydan yayın yapacak bir TV kanalına hazır mısınız?

red_epic_dragon_4k_camera
NASA’nın yakın dönemde Uluslararası Uzay İstasyonun gönderdiği RED Epic Dragon, süper yüksek çözünürlüklü görüntü kamerası, uzay meraklılarına olağanüstü keyifler yaşatacak.

AMERİKA BÜLTENİ (21 Eylül 2015)

Dünyanın sorunları zaman zaman çok yorucu hale mi geliyor? Dünyaya içerden bakan televizyon kanalları yerine, dünya dışından bir televizyon kanalı izlemeye ne dersiniz? NASA, video şirketi Harmonic ile yaptığı işbirliğiyle uzay ve uzaydan dünya görüntülerini ultra yüksek çözünürlükle(UHD) yayınlayacak bir kanal kuracağını açıkladı. ABD’de 1 Kasım’dan itibaren yayına başlaması beklenen yayının görüntü içeriği Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) astronotların çekimleri ile başta Hubble Teleskobu olmak üzere uzaydaki diğer NASA görev araçlarının çektiği görüntülerden oluşacak. Kanal ayrıca, uzay yolculuğu tarihi meraklıları için de NASA arşivindeki uzay misyonu görüntüleri de yayınlayacak. Harmonic firması, kanalın kablolu tv yayın ağları ile, televizyon paketlerinde yer alması için çalışmaların son aşamaya geldiğini duyurdu. Harmonic başkanı, bu kanalın kar amaçlı olmayacağını ve herkesin ücretsiz şekilde izleyebilmesinin imkanlarını zorladıklarını söyledi.

NASA’nın kanalını açıkladığı basın toplantısında konuşan Astronot Terry Virts, ISS’de ne yaptıklarını, uzaydaki insanların nasıl yaşadığını herkesin görmesinin önemine dikkat çekerek, ”Bu TV kanalı olmazsa uzayın keyfini sadece orada bulunan 5-6 kişi yaşayacak” dedi. Virts, istasyondan çektikleri uzayın ve dünyaya yukarıdan bakışın muhteşem görüntülerin yanı sıra çok basit ve gündelik bazı şeylerin uzay boyutundaki yansımalarını da dramatize edeceklerini söyledi:

“Benim uzay istasyonunda çektiğim en favor görüntülerden biri ‘uyuma’ydı. Samantha’nın (Christoforetti- ISS’da Avrupalı astronot) uykusu anında çektiğim görüntüsü… Aslında o uyumadan önce bunu çekeceğimde anlaşmıştık. Ancak bir insanı uzayda gerçekten uyurken görmek ve tamamen tesadüf eseri o sırada yanı başındaki bazı objelerin havada gezinmesi, sizde derin bir, ‘wow, uzayda uyumak böyle birşey demek ki’ hissi uyandırıyor”

 

ABD dışındakiler internetten izleyebilecek

ABD’de yaşamayanlar üzülmesin. Kanalın bütün içeriğini internetten de ücretsiz izlemek mümkün olacak. Ancak ultra yüksek çözünürlük (UHD) kalitesi keyfini yaşamak için internet bağlantı hızınızın minimum 13 MBps olması gerek. NASA, süper yüksek çözünürlülük kalitesini  yakın dönemde Uluslararası Uzay İstasyonun gönderdiği RED Epic Dragon kamera aracılığıyla sağlayacak. ‘Epic Dragon’ kameralar, 6K (6144 x 3160 pixels) kalitesinde saniyede 300 kare  çekebilme özelliğine sahip. Çekimlerinin çözünürlük gücü HDTV’lerin görüntü kalitesine (1920 x 1080 pixels) kadar indirilebilir. RED Epic Dragon kamerası en son Peter Jackson’ın The Hobbit üçlemesinin çekimlerinde de kullanılmıştı. (RED Dragon kamerasının,  su kabarcıklarını bile tek tek görebilme olanağı sağlayan çözünürlüğüne ilişkin bir NASA videosu aşağıda)

Mekiği kalmayan NASA uzaya taksi ile gidecek!

Öte yandan halen uzaya yolcu taşıyacak ‘uzay arabası’ kalmayan NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ticari taksi ile gitmek için anlaşma imzaladı. NASA’nın ‘ticari uçuş’ programının başındaki isim olan Kathryn Lueders, uzay taksi için Boing firması ile CST 100 modeli kapsül için kontratın imzalandığını açıkladı. NASA, SpaceX ile de benzeri bir kontratın imzalanacağını açıkladı. Söz konusu firmaların üreteceği uzay taksiler, her seferde 4 mürettebatı Uzay İstasyonuna götürecek.

NASA, uzay mekiği programını sona erdirdiği için halen uzay istasyonuna(ISS) astronot götürebilecek bir araca sahip değil. ISS’a ulaşmak için kullandığı Rus uzay araçlarına ise astronot başına 70 milyon dolar ödüyor. NASA ile Ruslar arasındaki astronot taşıma antlaşması 2018’in sonuna kadar süreli. NASA’nın 2017 sonunda tamamlanması beklenen ticari taksi programında astronot başına yol parasında 20 milyon dolara yakın tasarruf yapması bekleniyor.

İLGİLİ BAZI YAZILAR

Uzay yarışının kısa tarihi…

‘Bir sonraki aşama’ya hazır mısınız?

Mars’a yolculuk bir ‘hayal’