AMERİKA BÜLTENİ (12 Ekim 2015)
Follow @amerikabulteni
İsveç, dünyada, kömür, petrol gibi fosil enerji kaynaklarına tamamen veda edip, enerjisini sadece rüzgar, güneş enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ilk ülke olmak istiyor. Bunun için İsveç yönetimi, 2016 bütçesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar için 546 milyon dolarlık ödenek ayıracağını açıkladı. Güneş enerjisi için yapılan yatırımlar, bir önceki yıla göre yüzde 800 artış gösterecek. Fosil kaynaklı enerjiden özgürlüklerini kazanmakla ilgili takvim henüz net değil ancak, İsveç hükümeti, başkent Stockholm’un 2050 yılına kadar, hiçbir fosil enerji kaynağının kullanılmayacağı bir şehir olacak şekilde planlama yapıyor.
İsveç’in açıklaması, Birleşmiş Milletler’in Kasım ayı başında Paris’te toplayacağı Küresel İklim Değişiklikleri Konferansından hemen önce geldi. İsveç ve Danimarka’nın iklim değişikliği inisiyatifi grupları, uluslararası konferansa katılacak diğer ülkeleri de benzeri yatırımlar için teşvik çalışması yapıyor.
Nükleer santrallarını da kapatıyor
The Ecologist’in haberine göre ise İsveç, bu enerji devrimi kapsamında nükleer enerji santrallarını da kapatacak. Aslında santralları kapatmanın temel nedeni bu santralların eskiyen altyapıları. Ancak İsveç yenileme yerine taamen kapatma kararı aldı. Nükleer santrallar da, çevreye oluşturdukları zarar ve tehdit nedeni ile fosil enerji kaynakları ile aynı konumda değerlendiriliyor. Bununla beraber karbon salınım düşüklükleri nedeniyle, yenilenebilir enerji kaynakları ile aynı konumda görenler de var. Bu sebeple son dönemdeki nükleer santral kapatma trendinin asıl nedeni kamuoyundan gelen politik baskı. Son dönemde Almanya’da yaşandığı gibi. Japonya’daki Fukuşima Santrali nükleer krizi, Alman hükümetinin de 2022 yılı itibarı ile nükleer santrallarını tamamen kapatma kararına neden olmuştu.
İsveç, birkaç on yıl içinde, ülke çapında bütün enerjisini tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden bir ülke olmayı hedefliyor. Ülkedeki elektrik enerjisinin üçte ikisi halen başta hidroelektrik olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor.
Enerji devrimi yolunda adım atan ülkeler
Tamamen yenilebilir enerjiye geçme trendi son zamanlarda dünyanın başka ülkelerinde de küçük çaplı denemelerde ortaya çıkıyor. Kosta Rika, 2015’in başlarında tam 75 gün üst üste ülkenin bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak bu anlamda önemli bir deneme yaptı.
Kosta Rika’dan hemen sonra Barack Obama’nın da memleketi olan Hawaii, kendisini, 2045 yılına kadar sadece yenilenebilir enerji kullanılan bir eyalete dönüştürecek yasayı kabul etti.
Danimarka, bu yıl rüzgarlı bir Temmuz günü, bütün ülkenin günlük elektrik ihtiyacının yüzde 140’ını sadece rüzgar enerjisinden sağlamayı başardı.
Follow @amerikabulteni