Skip to content
Menu

Yılın röportajı: Başkan Obama sordu, Pulitzer ödüllü yazar yanıtladı

obama-robinson

AMERİKA BÜLTENİ (12 Ekim 2015)

Evet yanlış okumadınız. Röportajı yapan Barack Obama. ABD Başkanı, Eylül ayında, hem de yazar Marilynne Robinson’un yaşadığı Iowa eyaletine kendisi giderek bir röportaj yaptı. Röportajın ilk bölümü New York Review of Books tarafından yayınlandı.

Obama’nın Pulitzer ödüllü Marilynne Robinson ile röportajı, inanç, demokrasi, eğitim, politika ve bunların kesiştiği konulara yoğunlaşıyor. Obama böyle bir röportaj yapma gerekçesini, ‘’Çok sevdiğim halde sık yapma şansı bulamadığım şeylerden biri de sohbetinden keyif aldığım ve ilgiyle takip ettiğim biriyle sohbet edebilmek’’ şeklinde açıkladı.

Aslında soruları soran Obama olmasına rağmen, röportajın yayınlanan ilk bölümü Obama hakkında da daha önce bilinmeyen bazı bilgileri de günyüzüne çıkarıyor. Örneğin,

Obama’nın en sevdiği roman karakterlerinden biri Robinson’un romanındaki bir vaizmiş. Obama, Robinson’un 2004 yılında yayınlanan ve yazara 2005 Pulitzer roman ödülü kazandıran Gilead romanını, Iowa’da o yıl seçim kampanyası yürütürken okuduğunu belirtiyor ve romandaki vaiz karakteri John Ames’ten çok etkilendiğini anlatıyor. Obama, Ames’i ‘zarif ve merhametli ve biraz da, ailesinin çektiği o kadar zahmetle inancını nasıl uzlaştırabileceği konusunda kafası karışık biri’ olarak tanımlıyor.

Obama, bir sorusunda ise politik hayatında yaşadığı en büyük zorluğun ise sokaktaki gündelik yaşam ile politik yaşam arasında köprü kurmaya çabalamak olduğunu da söylüyor: ‘’Tabanda iyilik, sağduyu ve dürüstlük var. Ancak bu bir şekilde keskin, doğmatik ve çoğunlukla kırıcı ruhlu bir politikaya dönüşüyor’’.

Marilynne Robinson’un yayınlanmış 4 romanı , 5 düzyazı kitabı ve 10’dan fazla edebiyat ödülü var.

Bir Amerikan başkanının bir edebiyatçı ile yaptığı bu son derece sıradışı röportajın ilk bölümünü buradan okuyabilirsiniz: