Skip to content
Menu

Demokrat aday adayları TV açıkoturumunda ilk kez karşı karşıya geliyor

hillary-sanders

AMERİKA BÜLTENİ (13 Ekim 2015)

Aylardır Cumhuriyetçi Parti içindeki adaylık mücadelesine ve özellikle de Donald Trump’a kitlenen 2016 başkan adaylığı gündeminde Demokrat Parti bu akşam ilk kez sahne alıyor. CNN ve Facebook’un ortaklaşa organize ettiği Demokrat Partili adayların ilk televizyon münazarası Salı akşamı New York Saati ile 20:30’da Las Vegas’ta başlayacak. Anderson Cooper‘ın moderatörlüğünü yapacağı açıkoturum CNN’den, CNN web sitesinden ve Facebook’tan izlenebilir.

Açıkoturuma şu ana kadar aday adaylığını açıklayan 5 Demokrat Partili isim katılıyor. Ancak bütün gözler Hillary Clinton ile partinin sol kanadının ve aktivist gençlerinin desteğiyle büyük bir başarı sergileyen Senatör Bernie Sanders’ın üzerinde olacak. Maryland eski valisi Martin O’Malley, Virginia eski valisi Jim Webb ve Rhode Island eski valisi Lincoln Chafee açıkoturuma katılacak diğer aday adayları.

Herkesin en fazla merak ettiği konu ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın adaylığını açıklayıp bu ilk münazaraya katılıp katılmayacağıydı. Ancak açıkoturumun başlamasına saatler kalar Joe Biden henüz kararını açıklamış değil. Buna rağmen CNN, sahneye katılma olasılığı için Jode Biden adına da bir podium koyarak ilginç bir tavır alıyor.

Açıkoturum özellikle partied en güçlü aday konumunda bulunan Hillary Clinton için çok kritik bir sınav. Her ne kadar anketlerde önde görünse de, partide adaylar için de en fazla karşıtı olan isim. Anketler, Demokratların yüzde 14’ünün eğer adayları Hillary Clinton olursa genel seçimde Demokrat Partiye oy vermeyeceğini belirttiğini gösteriyor. Birçok politik konuda sürekli zikzak çizmesi, yapmacıklığı, Obama ve ekibine karşı son dönemde koyduğu mesafe gibi eleştirilere uğruyor.

Vermont Senatörü Bernie Sanders ise, gittiği eyaletlerde topladığı bugüne kadar görülmemiş kalabalıklar, genç aktivistlerin ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllü çabalarıyla topladığı bağış miktarı ve bu bağış gücüyle ülke genelinde örgütlenmesiyle her iki parti içinde en fazla dikkat çeken adaylardan birine dönüştü. Yaz başında Hillary Clinton’ın parti içindeki desteği yüzde 58 iken Sanders’ın sadece yüzde 15.3 desteği vardı. Ancak son NBC anketine göre Sanders aradaki farkı 7 puana kadar indirdi.