AMERİKA BÜLTENİ (18 Kasım 2015)
Follow @amerikabulteni
Oxford Sözlüğü, 2015 yılının sözcüğünü belirledi. Sözlük, ‘gülmekten gözünden yaş gelmek’ emojisini (😂) yılın kelimesi olarak seçti. Oxford Sözülüğü, 2015’in ruhunu ve işleyişini en iyi yansıttığına inandıkları için yılın sözcüğü olarak bu ‘emoji’yi seçtiklerini açıkladı. Oxford, ‘emoji’ sözcüğünün kullanımının 2015 yılında bir önceki yıla göre 3 kat artmasına da dikkat çekti. Gülmekten gözünden yaş gelmek emojisi, yılın sözcüğü olma yolunda ‘refugee (mülteci)’, ‘sharing economy’ gibi sözcük ve kavramları geçti.
Eskiden bir resim bin kelimeden çok şey anlatır denirdi. Ancak hız çağı insanlarının tam bir resimi beklemeye sabırları yok. Bir harf büyüklüğünde bir görselle anlatmak istediklerini anlatıp geçmek istiyorlar. İşte ‘emoji’ günümüz insanının bu eğilimine yanıt olarak ortaya çıktı. Elektronik mesajlaşmada gülücük, mutluluk, hüzün, öfke gibi duyguları veya değişik meşguliyetleri iafde etmek için kullanılan evrensel foto-grafiklere ‘emoji’ deniyor. Japonca, resim anlamındaki ‘e’ ile karakter anlamındaki ‘moji’ sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşmuş bir terim.
İletişim teknolojisinde ilk ‘emoji’ Japonya’da 1998-99 yıllarında kullanılmaya başlandı. DoCoMo telefon firmasında çalışan Şigetaka Kurita, hava durumlarında bulut ve güneş kombinasyonlu genel geçer görsellerle hava durumu sunulmasından ve ‘manga’ çizgiromanlarda duyguları ifade etmek için bazı semboller kullanılmasından esinlenerek ‘emoji’yi yarattı. Emoji deyince herkesin aklına ilk gelen ‘gülücük (smiley face)’ emojisi ise Nicolas Loufrani adlı 1971 yılı doğumlu bir Fransız tarafından 1997 yılında oluşturuldu. Babasıyla beraber 2001 yılında ‘Smiley Company’i kuran Loufrani, dünyanın ilk ‘emojiz sözlüğünü’ de oluşturdu.
Mobil tekonoloji firması SwiftKey, ‘gülmekten gözünden yaş gelmek’ emojisinin dünyada en fazla kullanılan emoji olduğunu belirledi.
İlk ortaya çıktığı birkaç yıl boyunca sadece ergen kullanıcıların ilgi gösterdiği emojiler artık politikadan iş dünyasında kadar her alanda karşımıza çıkabiliyor. Hillary Clinton, Ağustos ayında takipçilerinden ‘öğrenim kredisi’ hakkındaki düşüncelerini en fazla 3 emoji eil paylaşmalarını istemişti. ‘Emoji’ sözcüğü, Mayıs ayında da ‘Merriam-Webster’ sözlüğüne eklenmişti. Japon Başbakan Şinzo Abe, Nisan ayında Washington DC’yi ziyaret ettiğinde ABD Başkanı Obama, emojiyi de, Amerikan halkının ‘karate, karaoke, manga, anime’ ile beraber en sevdiği Japon şeylerden biri olarak tanımlamıştı.
Unicode Consortium kurucusu Mark Davis, emojiyi, yeni gelişmekte olan yeni bir dil olarak tanımlıyor. Davis, bir çok Amerikalının, teknoloji üzerinden iletişimlerinde cinsel organ yerine 🍆 (patlıcan) emojisi kullanmasını örnek gösteriyor.
Dünyanın en büyük pizza restoranı zincirlerinden Dominos Pizza da, 2015 yılı içinde DPIZZA’ya yazı yazamdan SMS’le 🍕 (pizza emojisi) gönderme üzerine kurulu basit sipariş hizmetini başlattı. Yine Aloft Hotelleri de müşterilerine oda servisi hizmetlerini ’emoji’ ile bildirme hizmeti başlattı.
Follow @amerikabulteni