Skip to content
Menu

Ku Klux Klan’ın yürüyüşünde şiddet: 3 kişi bıçaklandı 13 tutuklu

ku-klux-klan-anaheim
Ku Klux Klan üyeleri, Anaheim sokaklarında propaganda yaparken. 1915

AMERİKA BÜLTENİ (27 Şubat 2016)

Ku Kulx Klan adlı ırkçı örgütün Los Angeles’ın banliyö şehirlerinden Anaheim’de düzenlemek istediği yürüyüş kanlı sona erdi. Yürüyüşçülerle protestocular arasında çıkan kavgada, 3 kişi bıçaklandı. Polis, bıçaklamayı yapan Klan üyeleri de dahil 13 kişiyi göz altına aldı.

Gerginlik Klan üyelerinin, Cumartesi günü yerel saatle 13:00’te Pearson Park’ta yürüyüş yapacaklarını açıklamasıyla başladı. Yürüyüşe saatler kala bölgeye Klan karşıtı protestocular toplandı. Bir süre sonra, ellerinde ABD iç savaşında ırkçı Güneyin kullandığı Konfederasyon bayraklarıyla Klan üyeleri de bölgeye geldi.

Bir protestocunun, Klancılardan birini tekmelemesi, protestocular ile Klan üyelerinin birbirine girmesine neden oldu. Klan üyeleri ellerindeki bayrakların metal direklerini silah olarak kullandı. Bir süre sonra bir protestocu bıçaklandığını belirterek kanlar içinde yere düştü. Bölgede bulunan gazeteciler, bıçaklamayı yapan Klan üyesinin tutuklanırken polise, ‘meşru müdafaa’ iddiasında bulunduğunu duyduklarını aktarıyor.

Polisin yaptığı açıklamaya göre olay sırasında biri protestocu diğer Klan üyesi iki kişi daha bıçaklandı. Polis, 6 Klan üyesi ile 7 protestocunun gözaltına alındığını belirtti.

Klan’ın gösteri yapacağı açıklamasından sonra bölgeye gelen California Eyalet Üniversitesi San Bernardino Nefret ve Aşırılık Araştırmaları direktörü Brian Levin, gazetecilere kavganın başlangıç anını anlattı. ‘Grand Dragon’ tişörtü giymiş kişinin protestocuların tekmesiyle yere yıkıldığını anlatan Levin, söz konusu kişinin kolunun kanadığını görünce kendisini çekerek kavganın dışına taşıdığını söyledi. Levin burada Klan üyesine, ‘Bir Yahudi az önce hayatını kurtardı, ne hissediyorsun?’ diye şaka yaptığını da sözlerine ekledi.

Klan gösterisinin duyulması üzerine bölgeye çok sayıda gösterici toplandığına dikkat çeken çevre sakinleri, yeterli önlem almaması nedeniyle polisi suçladılar. Levin de bu konuay dikkat çekerek, ‘kavga başladığına ortalıkta polis yoktu’ diye yakındı.

Ku Klux Klan örgütü Anaheim kentinde kanlı ve karanlık bir geçmişe sahip. 1920’li yıllarda Anaheim polis teşkilatının çoğu üyelerinden oluşan Klan, şehrin belediye meclisinde de çoğunluğu ellerinde bulunduruyordu. Uzun yıllar Klan üyeleri kukuletalı beyaz elbiseleri ve silahlarıyla şehrin sokaklarında devriye geziyordu. Bir defasında şehirdeki Klan yürüyüşüne 20 bin Klan üyesi katıldı. Ancak, Klan karşıtları USA Club (“Unison, Service, Americanism” kelimelerinin kısaltması) adını veren bir harekette buluşarak önce Klan’ın politik ve fiili etkisini kırdı. Bu sivil direniş Klan’ın ABD çapında gerilemeye başlamasının da ilk önemli adımı oldu.

Ku Klux Klan üyeliği son yarım yüzyılda önemli oranda gerilemişti. Güney Yoksulluğu Hukuk Merkezi verilerine göre ABD çağında halen 8000 civarında aktif Ku Klux Klan üyesi var. Klan üyeleri son yıllarda Anaheim şehrinde yeniden örgütlenme çalışmaları yapıyor. Martin Luther Kings gününde Santa Ana bölgesinde evlerin kapılarına, ırkçı mesajların yer aldığı KKK broşürleri bırakıldı. Birkaç yıl önce, bir siyahın evinin önünde, geleneksel Klan tehdit eylemlerinden biri olarak yaklaşık 2 metrelik bir haç ateşe verildi.

Orange County’nin en büyük şehri olan ve Disneyland’a ev sahipliği yapan Anaheim, günümüzdeki nüfusunun yüzde 52’sini Latinolar ve yüzde 28’ini beyazlar oluşturuyor.