Skip to content
Menu

Chris Rock’ın Hollywood’u sarsan ve Oscar’a damga vuran konuşması

rek-chris-rock

AMERİKA BÜLTENİ (29 Şubat 2016)

Hollywood’un en kutsal gecesi olan Oscar ödül törenine, sunuculuğu yapan siyahi komedyen Chris Rock’ın açılış konuşması damga vurdu. Rock, açılış konuşmasında, Akademi Ödüllerine bu yıl hiçbir siyah aktör ve aktrisin aday gösterilmemesi etrafındaki tartışmaya girmekten çekinmedi ve Hollywood dünyasının yüzüne karşı, ‘ırkçısınız’ dedi.

Rock, ‘Beyazların Tercihleri Ödülleri’ adını taktığı 88’nci Oscar Ödül Töreninin sunucusu olmasıyla ilgili, ”Eğer sunucu da Akademi üyelerinin oylarıyla belirlenmiş olsaydı ben bu işi alamazdım. Şu anda Neil Patrick Harris’i dinliyor olurdunuz” dedi.

Hollywood ırkçı mı?’ diye soran Rock, ‘’Buna doğru cevap vermek lazım. Hollywood, haç yakan Ku Klux Klan tipi ırkçı mı? Hayır! ‘Bana bir limonata getir’ ırkçısı mı? Hayır!’’ şeklinde konuştu.

Rock ardından ABD Başkanı Obama ile bir Hollywood bağış kampanyası gecesindeki anısını paylaştı.

Gecede sadece dört siyah olduklarını belirten Rock diğer üç kişinin de müzisyenler Quincy Jones ve Questlove ile Def Jam kurucu ortağı Russell Simmons olduğunu aktardı. ‘Olağan şüpheliler yani’ diyerek..

Bir ara Obama ile fotoğraf çektirme şansı da bulduğunu aktaran Rock, fotoğraf ekibi hazırlığını yaparken Obama ile bulduğu birkaç saniyelik sohbet olanağında ona şöyle söylediğini aktardı:

‘’Sayın Başkan, bütün bu senaryo yazarlarını, film yapımcılarını ve oyuncuları görüyor musunuz? Bunlar siyahlara iş vermiyor. Ve bunlar dünyadaki en hoşgörülü beyazlar. Hepsi solcu. Şimdi ‘peynir’ deyin!’’

‘’Elbette ki Hollywood ırkçı’’ diyerek tamamladı anısını Rock.

Rock, 1950’li yıllarda da Oscar ödüllerine siyahların aday gösterilmediğini hatırlattı, ‘ama o yıllarda siyahların protesto etmesi gereken gerçek sorunları olduğu için Oscar’ı çok da protesto etmediklerini” söyledi.

Oscar ödüllerine hiçbir siyah aktör ve aktrisin aday gösterilmemesi nedeniyle bazı siyahi aktör ve aktrisler bu yılki ödül törenini boykot ederek katılmadı.

Barack Obama da, geçen ay Oscar adayları açıklandığında siyah oyuncuların listede yer almaması ile ilgili tartışmaya katılmış ve ‘’Ülkedeki herkesin öyküsü anlatıldığı zaman sanat daha güzel olur. Her yeteneğe eşit yaklaşıldığına emin miyiz?’’ diye sormuştu.

Öte yandan, Oscar ödül töreni devam ederken Al Sharpton liderliğindeki bir grup siyah salon dışında bir protesto gösterisi düzenledi. Oscar ödülleri devam ederken sosyal medyada da #OscarsSoWhite etiketi açıldı.

İşte Chris Rock’ın ödül töreninin açılışında Hollywood’a karşı yaptığı etkileyici sunum: