Skip to content
Menu

East Village’da deprem: ‘Trash and Vaudeville’ taşındı, St Marks kitapçısı kapandı

rek-trash

AMERİKA BÜLTENİ (29 Şubat 2016)

Yuppie’ler, Starbucks’lar, fast-food restoranları ve banka şubeleri kazandı. ‘Underground’ kültürün dünyadaki en sembolik sokağı artık resmen onların. Yaklaşık 25 yıldır ‘gentrification’a direnen East Village semti ve semtin en ünlü sokağı St Mark’s Place, tarihinin en hüzünlü Pazar günlerinden birini yaşadı. Birkaç yıldır varoluş mücadelesi veren efsanevi St Marks Kitapevi haftasonunda tamamen kapanırken, Rock ve Punk kültürün anıtsal mağazası Trash and Vaudeville da 41 yıldır bulunduğu St Marks Place ile özdeşleşen dükkanından taşındı.

Açıldığı 1977 yılından beri bölgenin entelektüel çekim merkezi olan St Mark’s Bookshop, bölgede kiraların son 15 yılda roket hızıyla yükselmesi nedeniyle son birkaç yılda kapısını çalan kapanma tehlikelerini ünlü yazarların yardım kampanyaları ile atlatabilmişti.

Bob Contant, Terry McCoy ve üç arkadaşları ortaklaşa 1977 yılında kitap evini açtıklarında aylık 375 dolar kira ödüyorlardı. Artan kiralara dayanamayan kitapçı, 2014’te bugünkü yerine taşınmıştı. Ancak kitapçının çalışanlarından birinin ifadesiyle yeni yerleri oldukça moral bozucuydu: ‘’Bütün gün gelen müşterilerin, ‘demek kansersiniz, çok yazık’ tonundaki konuşmalarını dinlemekle geçiyordu’’. Ve sonunda 2 yıldır korkulan gün geldi çattı. Pazar günü hayata veda etti.

Trash and Vaudeville da, tamamen kapanmak yerine St Mark’s Kitapçısı gibi son bir çıkış denemesi için taşınmayı seçti. İkonik mekanın aklaşmış sarı saçları ve dövmeleriyle tanınan yöneticisi Jimmy Webb, 7th Street ile 1st Avenue yakınındaki yeni yerlerine taşınacaklarını, orada da ne kadar dayanacaklarını bilmediklerini söyledi. 1975 yılında Trash and Vaudeville’i açan sahibi Ray Goodman ise New York Times’a yaptığı açıklamada, aylık 45 bin dolara çıkan kirayı artık ödeyemediklerinden ve bir zamanlar Punk kültürü ile ödeşleşen sokağın da ‘artık AVM food court’una döndüğünden‘ yakınıyor. Mekanı son gününde ünlüler yalnız bırakmadı. Son gün alışverişe gelenlerden biri de Marky Ramone‘du. “Ben, Joey ve Dee Dee, devamlı bu mekana gelirdik. Çok severdik. Bugün bir çağ kapanıyor gibi” dedi efsane baterist.

St Mark’s Kitapçısının kapanmadan önce tek sahibi olan Bob Contant ise New Yorker’a yaptığı açıklamada East Village’daki dönüşüme isyan etti:

‘’Burası, her hangi bir sanata yeni başlayanların Mekke’siydi. Bir zamanlar hepimiz fakirdik ve bu bölge yaşaması heyecan verici bir yerdi.’’