Skip to content
Menu

Obama: Gazeteciler politikacılara daha sıkı sorular sormalı

obama-toner

AMERİKA BÜLTENİ (29 Mart 2016)

ABD Başkanı Barack Obama’ya göre, bu yıl ABD başkanlık seçim kampanyalarına hakim olan sığlık ve tonda, son dönemde haber odaları bütçelerini kısarak ve sosyal medya ortamlarında retweet veya beğeni (like) almaya yoğunlaşarak itibarsızlaşan politik gazeteciliğin de payı büyük.

Syracuse Üniversitesinin Politik Habercilikte Toner Mükemmelik Ödülü töreninde konuşan ABD Başkanı, gazetecilerin, ülkenin başkanı olmak isteyen politikacılara daha sıkı sorular sorması gerektiğini söyledi.

Haber manşetlerini süsleyen kaba retorikler, mitinglerdeki şiddet olayları ve seçim kürsülerinde yerine getirilmesi imkansız vaatlerden duyulan endişeleri dile getiren Obama, şöyle konuştu:

‘’Bu aralar dünyanın neresine gitsem ve hangi dünya lideri ile konuşsam karşılaştığım ilk soru, ‘Amerikan politikasında ne oluyor böyle?’ sorusu. Dünyanın başka yerlerinde hiç çılgın politikalar savunulmadığı için değil, ABD’nin çılgın politikaları taşıyabilecek bir yer olmamasından dolayı bu endişe…’’

Obama daha sonra şöyle devam etti:

‘’Seçilmiş poltikacılarımız ve seçim kampanyalarımız, akılla, gerçeklerle ve analitik zekayla bağlarını tamamen kopardığında, neyin gerçek neyi doğru olup olmadığı artık önemsiz hale geldiğinde, gelecek kuşaklar için sağlıklı kararlar almamız da artık imkansız hale gelir.’’

2008’de başkanlığa ilk kez aday olduğu dönemdeki gazetecilik ikliminin oldukça değiştiğini söyleyen Obama, ‘O günlerde söylediğinizle yaptığınız farklıysa bunun bedelini öderdiniz’ şeklinde konuştu ve ekledi:‘’Sormamız gereken soru şu: Bugünkü medya ikliminde bu durum hala geçerli mi?’’

Obama, gazeteciliğin, gerçek habercilik faaliyeti üzerindeki finansal baskıya ve ‘akıllı telefon çağı’nın hızlı temposuna rağmen ‘derinlemesine habercilik yapma sorumluluğu‘ bulunduğunu söyledi. ‘Elbette biliyorum ki haber endüstrisi nihayetinde bir endüstri. Bir ekonomik iş‘ diyen Obama, bununla beraber özgür medyanın, ‘özellikle de politikacılar işe yaramayacak planlar yaptığı veya tutmadıkları vaatlerde bulunduklarında’, görevini yapma sorumluluğuna sahip olduğunu hatırlattı.

Toner Ödülü, New York Times’ın tarihindeki ilk kadın ‘ulusal politika muhabiri’ olan ve 2008’de kanserden yaşamını yitiren Robin Toner adına veriliyor. Bu yılki ödülün sahibi ise petrol endüstrisi başta olmak üzere şirketlerin politikaya etkilerini sergiyene “The Breakdown.” adlı haber dosyası ile  ProPublica’dan Alec MacGillis oldu. MacGillis, haber dosyasında, seçmenlerin sonuçta kendi çıkarlarının aleyhlerine olacak politikaları nasıl desteklediğini çarpıcı şekilde sergiliyor.