Skip to content
Menu

Nobel Komitesi, Bob Dylan’a bir türlü ulaşamayınca pes etti

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ekim 2016)

Amerikalı şarkıcı Bob Dylan, 2016 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldüğünün açıklanmasının üzerinden günler geçmesine rağmen Nobel Ödül Komitesi ile hiçbir iletişime geçmedi.

İsveç Akademisi, Bob Dylan’a günlerdir bir türlü ulaşamayınca, ulaşma çabalarına şimdilik son verdiklerini açıkladı. Aynı zamanda Stockholm Üniversitesinde edebiyat profesörü de olan İsveç Akademisi Genel Sekreteri Sara Danius, İsveç devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ‘’Bu konuda bir şeyler yapmayı bıraktık. Yakın çalışma arkadaşlarını aradım veya e-mailler gönderdim, dostça mesajlar aldım. Şu an için artık yeter.’’ dedi.

Amerikalı ozan Bob Dylan, sadece Nobel Akademisine değil kamuoyuna da Nobel hakkında hiçbir açıklama yapmayarak sessizliğini koruyor. Önceki akşam Las Vegas’taki konserinde de bu konudan tek kelime dahi söz etmemesi dikkat çekti. Peki neden? Bazılarına göre Dylan’ın ünlü sorumsuzluğunun ve inatçılığının, bazılarına göre ise kendi yolunda kendi tarzında yürüme ısrarının bir sonucu. Dylan’ın Las Vegas konserini, Frank Sinatra’nın ‘Why Try to Change Me Now’ şarkısı ile bitirmesini bir mesaj olarak görenler de var.

İsveç Akademisi Genel Sekreteri Danius, Dylan’ın hiçbir tepki vermemesi ve kendisine bir türlü ulaşamamalarına rağmen, ‘tamamen endişeli olmadığını’ söylüyor ve sanatçının ödül törenine katılacağına hala inanıyor. Her yıl Nobel Ödülüne layık görülenler, 10 Aralık günü Stockholm’e davet ediliyorlar ve o gün İsveç Kralı Carl XVI Gustaf’ın elinden ödüllerini alıp bir konuşma yapıyorlar.

Peki ya Dylan o gün gelmezse..?

‘’Gelmek istemezse gelmez’’ diyor Danius: ‘’Her durumda onun onuruna büyük bir parti olacak’’.

1998 yılından beri aralıksız her yıl turnede olan Dylan’ın bu yılki turnesi 23 Kasım’da sona eriyor. Yani, 10 Aralık günü ‘müsait’ görünüyor. Ama ödülünü almaya gidip gitmeyeceği de ödüle layık görülmesi hakkında ne düşündüğü gibi belirsizliğini koruyor.

Nobel ödüllerine kimler aday belirliyor ve kazananı kim seçiyor?