Skip to content
Menu

Ünlü muhafazakar yorumcu O’Reilly, cinsel taciz nedeniyle işten atıldı

AMERİKA BÜLTENİ (20 Nisan 2017)

ABD’de muhafazakar kesime hitap eden ve aynı zamanda ülkenin en yüksek izlenme oranına sahip olan popüler haber kanalı Fox News’in bağlı olduğu Fox 21st Century şirketi, kanalın ve muhafazakar TV yorumculuğunun bir numaralı ismi Bill O’Reilly’i işten çıkardığını açıkladı. Amerikan televizyon dünyasını ve muhafazakar kesimleri şok eden bu kararın nedeni ise, muhafazakar yorumcu hakkında açılan cinsel taciz davalarının kamuoyuna yansıması.

New York Times’ın yayınladığı belgelere göre, Bill O’Reilly ve kanalı Fox News bir yandan taciz iddialarını yalanlarken bir yandan da, O’Reilly’nin cinsel taciz mağdurları ile, açtıkları 5 ayrı davanın düşmesi karşılığında 13 milyon dolarlık uzlaşma anlaşması imzalamıştı. Fox News’in CEO’su Roger Ailes da geçtiğimiz yaz hakkındaki cinsel taciz davaları nedeniyle kanalın yöneticiliğinden istifa etmişti. Ailes’in, cinsel taciz mağduru kanal çalışanlarının O’Reilly ile ilgili iddialarını da ört bas etmeye çalıştığı anlaşıldı. O’Reilly hakkında 2004 yılında da programında çalışan bir kadın tarafından cinsel taciz iddiasında bulunulmuştu. O’Reilly’nin boşandığı eski eşi ise boşanma davasında cinsel taciz ve şiddet iddiasında bulunmuştu. Kızı da annesinin iddialarına destek vermişti.

Kanalın en fazla izlenme oranına sahip ismi ile yollarını ayıran Fox 21st Century şirketinin yöneticileri James ve Lachlan Murdoch yaptıkları ortak açıklamada, ‘Kanalın, saygı ve güvene dayalı bir çalışma ortamı oluşturma vaatlerine bağlı kalacaklarını’ duyurdular. Ancak sektör uzmanları, Fox News açısından kritik bir karar olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bill O’Reilly ise yaptığı açıklamada, Fox News ile yollarının, ‘ispatlanmamış iddialar nedeniyle ayrılmasınının üzüntü verici olduğunu’ söyledi. O’Reilly, neden taciz iddiasında bulunan kadınlarla milyonlarca dolarlık uzlaşma anlaşması imzaladığını ise, ‘adını ve çocuklarını bu tartışmalardan koruma çabası’ diye açıkladı.  O’Reilly’nin suçlamaları kabullenmemesi ve ‘yollarımızın ayrılması’ açıklaması, önemli bir seyircisi olan yorumcunun başka bir mecrada TV yorumculuğuna devam etmeyi düşündüğünün işareti olarak yorumlanıyor. Bazı uzmanlar, O’Reilly’nin, işinden atılması ve hakkındaki iddiaları unutturmak için tonunu düşüreceği ve ‘gerçekleri konuştuğu için solcu medyanın kurbanı olmuş gazi’ rolünü oynayacağına dikkat çekiyor. DC merkezli yönetim danışmanı Eric Dezenhall da bu görüşe destek verenlerden. Ona göre O’Reilly de Trump’ın, hakkında çıkan her yeni skandaldan sonraki uyguladığı ve muhafazakar kesimler nezdinde işe yarayan taktiğini uygalayacak ve solcuların yalan iddialarının kurbanı gibi sunacak kendisini.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz