Skip to content
Menu

Star Wars 40 yaşında

AMERİKA BÜLTENİ (24 Mayıs 2017)

25 Mayıs 1977’de sadece 32 salonda gösterime girdiğinde kimse tüm zamanların en etkili bilim kurgu serisi olacağını düşünmüyordu. Orijinal saçlarıyla Prenses Leia, gizemli karanlığıyla Dart Wader, Han Solo ve nice karakteriyle Halloween partilerinin değişmez kostümü oldu, Jedi birkaç ülkede resmen din olarak tanındı. George Lucas’ın yarattığı Yıldız Savaşları, ışın kılıcı düeolloları, hanedanlık dramaları, galaksiler arası it dalaşları ile sinemadan televizyona, video oyunlarından kitaplara ve çizgi romanlara kadar çok değişik alanlarda dev bir markaya dönüştü. Star Wars (Yıldız Savaşları) 25 Mayıs’ta 40 yaşına giriyor.

İlk devam filmleri olan “The Empire Strikes Back” (1980) ve “Return of the Jedi” (1983), dünya çapındaki 450’şer milyon dolarlık hasılatlarıyla, Star Wars’ın artık küresel bir popüler kültür fenomeni olduğunu tescillediler.

George Lucas, 2012 yılında, Star Wars’ı Disney film şirketine 4 milyar dolara sattı. Disney, art arda iki üçleme yapacağını açıkladıktan sonra gösterime soktuğu ilk iki filmden 3 milyar dolar hasılat elde ederek Star Wars’ın toplam hasılatını 7,5 milyar doların üzerine çıkardı.

“The Force Awakens” (2015) filmi, tüm zamanlarda 2 milyar dolar hasılat eşiğini geçen üçüncü film oldu.

Star Wars markasının film, kitap, oyun ve diğer gelirlerinin 40 yıldaki toplamı ise 35 milyar dolara yaklaştı.

Hayranlarının merakla beklediği ve Aralık ayında gösterime girecek sekizinci film ‘The Last Jedi’ filminin, Star Wars’ın birçok rekorunu kıracağı tahmin ediliyor.

Seyircilerinin bir kısmını yorma riski taşısa da 2020’de Disney serisi bittikten sonra da Star Wars’ın yolculuğuna devam edeceği anlaşılıyor.

Lucas Film yetkilisi Jeff Bock bunu şu sözlerle ifade ediyor: ‘’Tıpkı evrenin kendisi gibi Yıldız Savaşları da sonsuza kadar genişleme potansiyeline sahip. Ufukta duracağına dair hiçbir işaret yok’’

Hayranları ise 40 yıl sonra hala “May the Force be with you (Güç Seninle Olsun)” diyor.

1977’de gösterime giren ilk Star Wars filminin fragmanı:

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Disney’e büyük tepki; Yapılır mı bu galaksi askerine?