Skip to content
Menu

Ivanka ve Jared, özel haham izni ile Air Force One uçağına binecekler

AMERİKA BÜLTENİ (19 Mayıs 2017)

Donald Trump, başkanlığının ilk yurt dışı seyahati için Suudi Arabistan’a doğru yola çıktığında kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner da uçakta olacak. Ancak, bu uçuşun, Yahudilikte cuma günü gün batımıyla başlayıp, cumartesi gün batımıyla sona eren ‘Şabat’a (sebt günü) denk gelecek olması, Yahudiliğin ortodoks yorumuna müntesip çifti zor durumda bıraktı. Sebt gününde, elektronik ve motorlu araçları kullanamıyor, günü dinlenerek veya ibadetle geçiriyorlar. Bir Beyaz Saray yetkilisi Politico’ya, çiftin özel haham izni alarak uçuşa katılacağını açıkladı.

Jared Kushner ortodoks dindarlığıyla biliniyor. Ivanka da 2009 yılında Kushner ile evlenmeden önce Yahudiliğe geçmiş ve kocası gibi Yahudiliğin ortodoks yorumunu yaşamaya başlamıştı. Jared ve Ivanka, Sebt günü kurallarına sıkı sıkıya uymalarıyla biliniyor. Şabat boyunca bütün telefon, internet, otomobil ve uçuş aktivitelerini kesiyorlar. İnanca göre kural sadece hayati tehlike veya güvenlik riski olduğunda bozulabiliyor. Ancak Jared ve Ivanka, Trump başkan olduktan sonra bir kaç istisna yapmak zorunda kaldılar. Örneğin, Trump’ın yemin töreni günü yine özel Haham izni alarak otomobile bindiler.

ABD başkanları geleneksel olarak ilk yurt dışı seyahatlerini ya Kanada’ya veya Meksika’ya yapıyor. Suudi Arabistan, Trump’ın ilk yurt dışı seyahati yapacağı ülke olacak. 9 gün sürecek ve beş ülkeyi kapsayacak seyahatin Suudi Arabistan ayağınının tüm detayları Jared Kushner tarafından organize edildiği için Kushner gezinin bu ayağında da özellikle bulunmak istedi.

Ivanka Trump, yeni yayınlanan “Women Who Work” adlı kitabında, aile olarak her hafta Sebt Gününü nasıl yaşadıklarını da anlatıyor:

’Cuma akşamı gün batımından, Cumartesi gün batımına kadar ailem ve ben Sebt Gününü kutluyoruz. Bütün bu süre boyunca iletişimimizi tamamen kesiyoruz. E-mail yok, televizyon yok, telefon konuşmaları yok, internet yok. Birlikte, hiçbir kesintiye uğramayan harika bir gün geçiriyoruz. Tamamen soyutlanıp bir günü birbirimize adamamız bizim için ayrıca çok önemli. Beraber uzun süre yemek sofrasında vakit geçiriyor, okuyor, şekerleme yapıyor, öylesine takılıyor veya şehirde yürüyüşe çıkıyoruz.’’