Skip to content
Menu

Trump’ın çıkacağı ilk yurt dışı ziyaretinde üç ilginç durak var

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mayıs 2017)

ABD Başkanı Donald Trump, başkan olarak ilk yurt dışı seyahatine çıkıyor. Haftasonu başlayacak seyahat üç dikkat çekici durağı kapsayacak. İlk olarak Suudi Arabistan’a gidecek olan Trump buradan İsrail’e geçecek. Trump’ın son durağı ise Vatikan olacak. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bu durakların İslam, Yahudilik ve Hristiyanlığı temsil ettikleri için seçildiğini söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster da, daha önce hiçbir ABD başkanının tek bir seyahat ile üç büyük dinin merkezlerini ziyaret etmediğine dikkat çekerek, ‘bu gerçekten de tarihi bir yolculuk’ yorumu yaptı.

Adı, İslamofobia ile anılan Trump’ın ilk yurt dışı yolculuğunun, Müslümanlığın en kutsal şehirlerinin bulunduğu Suudi Arabistan olacak olması dikkat çekiyor.

Trump Suudi Arabistan’da kral Selman’ın yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi üyesi 6 Arap krallığının kralları ile de görüşecek. Göreve, bazı Müslüman ülkelerin yurttaşlarının tamamına ABD’nin kapılarını kapatma çabasıyla başlayan Trump burada, Kral Selman’ın daveti ile toplanacak Müslüman ve Arap çoğunluklu ülkelerin liderleri ile gerçekleşecek zirveye de katılacak. Ürdün ve Fas kralları ile Yemen devlet başkanı da toplantıya katılacak. Suudi yetkililer, Irak, Türkiye ve Tunus devlet başkanlarına da davet yapıldığını açıkladı.

Trump’ın danışmanları, ziyaretin, Trump’ın Müslüman ülkelerle ilişkileri yeni baştan kurma çabası olarak yorumladı. Ancak, Trump’ın gezisinin bu durağının en önemli gündemi ise Cuma günü devlet başkanlığı seçiminin olduğu İran olduğu artık sır değil. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ziyaretin ana hedefinin, ‘’İran’a karşı bu ülkelerin İsrail ile birliği’’ olduğunu açıkladı. Tillerson, NBC’de katıldığı programda, ‘’bölge ülkeleri arasında, İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığı konusunda yaygın bir konsensus var’’ diye konuştu.

Trump ikinci durağı olan İsrail’de, Kudüs’te İsrailli yetkililer ile ve Beytülahim’de Filistin lideri Abbas ile buluşacak. Trump’ın ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması vaadi konusunda bir açıklama yapıp yapmayacağı, gezinin en fazla merak edilen konularından biri olacak. Bakan Tillerson, Başkan Trump’ın, böylesi bir kararın İsrail – Filistin barış sürecini nasıl etkileyebileceğini titizlikle dikkate aldığını söyledi ancak somut bir karar belirtmedi.

Trump’ın üçüncü durağı olan Vatikan’da ise, ‘göçmenler’ ve ‘küresel ısınma’ gibi konularda derin bir görüş ayrılığı yaşadığı ve seçim döneminde polemiğe girdiği Papa Fransis ile görüşecek. Papa, ‘Trump’ı dikkatle ve saygıyla dinleyeceğini’ açıklamakla yetindi. Trump’ın baş stratejisti Steve Bannon’un, Katolik dünyasındaki radikal unsurlar ile Papa’ya karşı ittifak arayışları medyaya yansımış ve bu girişimler Vatikan’da rahatsızlık yaratmıştı. Trump’ın gezisinin hemen öncesinde Vatikan büyükelçiliği için eski meclis başkanlarından Newt Gingrich’in karısı Callista Gingrich’i seçtiği haberleri de Vatikan’da soğukluğu artırabilecek bir başka adım.

Trump bu üç durağının yanı sıra, Brüksel’deki NATO zirvesi ile ve Sicilya’daki G7 zirvesine de katılacak.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz