Skip to content
Menu

“Beyaz Saray’daki görüşmeyi Trump’ın ekibinden biri medyaya sızdırdı”

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mayıs 2017)

Donald Trump’ın kabul ettiği Rus dışişleri bakanı ile görüşmesinde, ‘’çok gizli’’ bazı istihbarat bilgilerini paylaştığına ilişkin Washington Post gazetesinin haberi büyük yankı yapmaya devam ediyor. Trump cephesi bu kapalı toplantıdaki konuşmaları Washington Post’a kimin sızdırdığını araştırırken, bu konuda çok çarpıcı bir iddia popüler muhafazakar yorumcu Erick Erickson’dan geldi. Kendine ait The Resurgent adlı web sitesinde, bu görüşmeyi sızdıran kişinin oldukça önemli bir Trump destekçisi olduğunu iddia etti. Erickson sızdıran kişiyi tanıdığını da kaydetti. Peki bir Trump destekçisi neden Trump’ı zorlayacak böyle bir sızdırmayı yapar? İşte Erickson’un bu soruya yanıtı:

‘’Başkan Trump, ne kadar kibarca ve saygıyla yapılırsa yapılsın farketmez ekibinden gelecek hiçbir eleştiriye açık değil. Kimseden akıl istemiyor. Kimse ona bir yanlışında doğrusunu söyleyemiyor. Her hangi yapıcı bir görüş belirtmeyi bile kendisine karşı saldırı dışında bir şekilde değerlendiremeyecek kadar özgüvensiz.

Bundan dolayı da çevresinden bazılarına medyaya gidip sızdırmaktan başka çare kalmadı. Amaçları ise oluşacak fırtınanın başkana geri adım attırması ve böylece hata yaptığını farketmesi. Çünkü sadece medyanın ne dediği başkanın umurunda, danışmanlarının ne düşündüğü umurunda bile değil.’’

Erickson, Trump’ın söz konusu toplantıda yaptığının, aslında medyaya yansıdığından bile çok daha kötü olduğunu da kaydetti. Erickson, kaynağının, Trump’ın övünmek için yaptığı ifşanın, ABD’nin müttefikleri ile bölgedeki insani istihbarat kaynaklarını tehlikeye atacağını öngöremediğinden yakındığını da aktardı.

Trump’ın Rus bakana istihbarat bilgilerini ve operasyonları ifşa ederek anlatması sosyal medyada da yankı bulmaya devam ediyor. Sosyal medyada en çok ilgi görenlerden biri Trump daha Cumhuriyetçi Partide başkan aday adayı iken 2015 yılı yaz ayında atılmış bir Tweet’te, Trump’ın başkan olursa, sırf bildiğini gösterip övünmek için Nükleer çantanın şifresini Ruslar’a söyleyeceği şakasının yapılmış olmasıydı:

 

Trump’ın, seçim kampanyası boyunca, Hillary Clinton’ın e-mail skandalına atıfta bulunarak, ülkenin gizli bilgilerinin emanet edilecek kadar güvenilir olmadığını söylediği konuşmaları da sıklıkla paylaşılıyor. Trump ise attığı Tweet ile, başkan olarak Ruslarla bazı bilgileri paylaşmasının hakkı olduğunu savundu.