Skip to content
Menu

Teknolojinin beş büyüğünün toplam değeri 3,3 trilyon dolar

AMERİKA BÜLTENİ (29 Kasım 2017)

Teknoloji dünyasında ‘beş büyükler’ olarak anılan Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook ve Amazon şirketlerinin toplam piyasa değeri 3,3 trilyon dolara ulaştı. Böylece teknoloji firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq 100 endeksinin yüzde 40’ını bu beş şirket oluşturur hale geldi. Bu beş şirketin toplam değeri önceki yıl 2.2 trilyon dolar civarındaydı.

Bloomberg View’de yer alan değerlendirme analizinde dijital ekonominin, geleneksel ekonomi şirketlerini çok geride bırakan bu büyük büyüme hızının nereye kadar süreceğinin öngörülemediğine dikkat çekildi.

Bu beş şirketten Alphabet’in bünyesindeki Google ve Facebook, online reklam pastasında adeta bir çiftel oluşturmuş durumda. Amazon ise e-ticaret alanına hükmediyor. Yine Amazon, Google ve Microsoft bulut servislerin sağlanmasında öncü konumunda. Apple ise yüksek marjda akıllı telefon ve diğer bazı cihazların satışı ile büyüyor.

Kim önce 1 trilyon değere ulaşacak? Apple mı Amazon mu?

Apple ve Amazon arasındaki Amerikan tarihinin ilk 1 trilyon dolarlık şirketi olma yarışı ise nefes kesiyor. Geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürdüğü iPhone X ile Apple’ın piyasa değeri ilk kez 900 milyar doların üzerine çıkarak 1 trilyon dolar eşiğine yaklaştı.

Bugüne kadar piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan tek şirket, 2007 yılında Şanghay Borsasında kısa süreliğine bu piyasa değerini yakalayan Çin’in PetroChina şirketi olmuştu. Bazı ekonomi analistlerine göre Apple dünyanın en değerli şirketi de olmayabilir. Bu analistlere göre Suudi Arabistan’ın kamuya ait petrol şirketi Aramco, hisselerini satışa sunsa 2 trilyon dolar değerine sahip. Bununla beraber Apple’ın en değerli şirket olmasa da dünyanın en büyük şirketi olduğunda genel bir mutabakat var. iPhone X’in 2018’de açıklanacak ilk satış gelir durumu ile 1 trilyon dolar eşiğini geçme olasılığı yüksek.

Dört Büyükler: Amazon, Apple, Facebook ve Google’ın Gizli DNA’sı kitabının yazarı Scott Galloway’a göre ise, Apple’ın değerinin 900 trilyon doları aşmasına ve Amazon’un halen 550 milyar dolarlarda olan değerine rağmen ilk bir trilyon dolarlık şirket Amazon olacak. Galloway, Amazon’un art arda yaptığı yatırım ve hamlelerin karşılığını alacağını ve önünde savcılar ve Brüksel dışında durabilecek bir güç görünmediğini savunuyor.

Kasım ayı ortası itibarı ile ABD’nin en büyük şirketleri şunlar:

APPLE: 903.6 milyar dolar

ALPHABET: 728.6 milyar dolar

MICROSOFT: 651.5 milyar dolar

AMAZON: 546.5 milyar dolar

FACEBOOK: 524.7 milyar dolar

BERKSHIRE HATHAWAY: 455.8 milyar dolar

JOHNSON & JOHNSON: 381 milyar dolar

EXXON MOBIL: 352.8 milyar dolar

J.P. MORGAN CHASE: 337.4 milyar dolar

BANK OF AMERICA: 277.5 milyar dolar

WAL-MART STORES: 269.5 milyar dolar

Dünyanın en büyük şirketleri sıralaması da aşağı yukarı benzer bir tablo oluşturuyor. Sadece Çin’in ALIBABA (478.5 milyar dolar) ve TENCENT (467.8 milyar dolar) firmaları yukarıdaki listenin 6 ve 7’nci sırasına yerleşiyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz