Skip to content
Menu

Demokrat Partiden Senatör Al Franken’e istifa et baskısı

Minnesota Senatörü Al Franken (solda) ve Cumhuriyetçi Partili Alabama senatör adayı Roy Moore hakkında çok sayıda cinsel taciz iddiası art arda gündeme geliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Aralık 2017)

100 sandalyeli ABD Senatosunda bir koltuk bile partiler için hayati önemde. Dolayısıyla son cinsel taciz ifşa fırtınasında, hakkında iddialar ortaya atılan isim bir senatör veya senatör adayı olduğunda kamuoyundaki yankısı da partilerin çekingenliği de farklı oluyor.

Nitekim Demokrat Partili Minnesota Senatörü Al Franken hakkında ilk taciz iddiasının gündeme gelmesinin üzerinden haftalar geçmesine rağmen bu haftaya karşı yoğun bir istifa baskısına maruz kalmamıştı. Ancak Politico’nun Çarşamba günü yayınladığı haberde, Demokrat Partili bir Kongre asistanın daha, Senatör Al Franken’in kendisini zorla öpmeye çalıştığını ifşa etmesi Demokrat Parti için bardağı taşıran damla oldu. Önce partinin New York Senatörü Kirsten Gillibrand, Al Franken’den istifa etmesini istedi. Onu, partinin altı kadın senatörü ortak açıklamayla, ‘Yeter Artık’ diyerek takip etti. Çarşamba günü sonunda Demokrat Parti senatör grubunun çoğunluğu, grupta çok sevilen Al Franken’e tavır almak zorunda kaldı.

New Jersey Senatörü Cory Booker, ‘’bunu yapmak acı veriyor’’ diyerek partili meslektaşına istifa çağrısı yaptı. Demokrat Partili senatör grubunun iki numaları ismi Dick Durbin, ‘’Umuyorum ki iki partinin de üyeleri, acı da verse etiğe ve ilkelere uygun hareket etmeli. Bu çok acı verici. Al Franken benim yakın arkadaşım’’ diye üzüntüsünü belirterek istifa talepçilerine katıldı. Senato Demokratlarının lideri Chuck Schumer kamuoyuna bir açıklama yapmadı ama ona yakın kaynaklar, Politico’nun haberi yayınlandıktan sonra Senatör Schumer, Al Franken’i bir kaç kez telefonla arayarak istifaya davet etti. Schumer’in, Al Franken’in eşiyle de buluşarak durumu konuştuğu kaydedildi.

Öte yandan Demokratların Al Franken’e baskısını artırmaya neden olan bir de ayrımcılık tartışması yaşandı. Kongrenin en kıdemli milletvekili olan Michigan Milletvekili John Conyers hakkındaki iddialardan sonra partisinden yoğun bir istifa baskısı görmüştü. Siyahi milletvekili sonunda istifasını açıklarken, Siyahi millevekilleri grubu, Conyers’e baskı yapan partinin Al Franken’e sessizliğinin bir ayrımcılık mı olduğunu sorgulamaya başlamıştı.

Cumhuriyetçi Partide ise Roy Moore’a destek büyüyor

Demokrat Partililer Al Franken’den istifasını açıklamasını beklerken ve bu açıklamanın her an gelebileceği kaydedilirken, çocuk yaştaki genç kızlara taciz ve birinde tecavüz girişiminde bulunduğu iddia edilen Cumhuriyetçi Partili muhafazakar isim Roy Moore’a muhafazakar tabanın ve partisinin desteği büyüyor. Salı günü Alabama’da yapılacak Senatör seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı olan Roy Moore, dün Donald Trump tarafından resmen desteklendi. Trump, Alabama adayını telefonla aradıktan sonra Twitter üzerinden de ‘’hallet onları Roy’’ diye yazdı.

Bununla beraber Cumhuriyetçi Partide, ‘ikiyüzlülük’ olarak nitelendirilen bu görüntüden rahatsızlıklarını gizlemeyenler de var. Partinin Senatodaki iki numaralı ismi Texas Senatörü John Cornyn, Moore seçilse bile Senato Etik Komitesinin iddialar hakkında bir soruşturma başlatmasından yana olduğunu söyledi. Senato Etik Komitesi, diğer komitelerden farklı olarak her iki partinin eşit oyda temsil edildiği bir komite. Komite, Senatörün oy hakkını askıya alma veya Senato Genel Kurulunda ilgili senatörü ihraç etme oylaması yaptırma yetkisine sahip. Senato Genel Kurulunun üçte ikisinin oyu ile mümkün olabilen senatör ihracı oldukça nadir görülen bir durum.

Partinin 2012 başkan adayı ve 2018’de Utah Senatörlüğünün potansiyel adayı Mitt Romney de Twitter hesabından, Moore’un senatör seçilmesinin Cumhuriyetçi Parti ve Amerika için bir kara leke olacağını söyledi. Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü Jeff Flake ise bir adım daha ileri giderek, Moore’un karşısındaki Demokrat aday Doug Jones’un seçim kampanyasına para bağışında bulundu.

Çok sayıda kadın tarafından pedofili ve cinsel taciz iddiaları ilk gündeme geldiğinde Moore ile bütün iletişimini kesen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi de Trump’ın desteğinden sonra dün yeniden Moore’a desteğe başladı.

Roy Moore, anketlerde de rakibi ile arayı açmış durumda. Roy Moore, kampanyasını ‘Hristiyan değerler’ söylemi üzerine oturtuyor ve ‘dini, ailevi ve milli değerlerin düşmanlarının kendisini Senato’da istemediği için komplo ile durdurmaya çalıştığını’ savunuyor.

Trump ve muhafazakarların bu çifte standardı Amerikalı komedyenlerin de şakalarına konu olmalarına neden oluyor.

Trever Noah, Donald Trump’ı ‘Grinin Elli Tonu’ romanındaki, dışarıdan başarılı ve karizmatik bir işadamı gibi görünen sado-mazoşist Christian Grey karakterine benzetti:

”Ne farkettim biliyor musunuz? Donald Trump’ın muhafazakarları ve Cumhuriyetçileri sonunda özgürleştirdiğini farkettim. Trump onların Christian Grey’i. Milyoner bir playboy gibi geldi ve ‘Siz Cumhuriyetçilere kişiliğinizin derinliğinde gerçekte kim olduğunuzu göstereceğim’ dedi”

 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

İktidar, sahibini nasıl yozlaştırır?