Skip to content
Menu

ABD’de üç hafta aradan sonra federal devlet bir kere daha kapandı

Senatör Paul Rand’ın oy vermeyi reddetmesi üzerine tasarının geçmesi gereken yasal süre geçti ve federal hükümet resmen kapandı.

AMERİKA BÜLTENİ (9 Şubat 2018)

ABD’de Kongre’nin devlete geçici fon sağlaması üzerinde anlaşmasıyla üç gün kapalı kaldıktan sonra çalışmaya başlayan federal devlet, üç haftalık sürenin sonunda yeni bir uzlaşma sağlanamaması üzerine Cuma saat 00:01 itibarı ile yeniden kapandı. Kongre’de Trump yönetimine fon sağlayacak 2 yıllık bütçe uzlaşması, son saatlerde Cumhuriyetçi Partili Kentucky Senatörü Rand Paul’e takıldı. Liberteryan eğilimli Senatör Paul, bütçe uzlaşmasının federal harcamaların harcama limitini 300 milyar dolar artırmasına karşı çıktığı için, uzlaşmanın yasalaşmasını engelledi.

Senatör Paul, ancak 100 senatörün oybirliğiyle mümkün olabilecek, oylamayı erkene almaya ‘evet’ demeyi reddedince, oylama Cuma saat 01.00’e kaldı. Böylece, gece yarısı geçtiği için de federal devlet resmen kapanmış oldu. Kapanmanın, ABD’de cuma günü federal kurumları nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.

Bütçe yasasının ilerleyen saatlerde geçip geçmeyeceği de meçhul. Senato’da şu anda müzakereler devam ederken, yeterli oya ulaşıldığı haberleri geliyor. Senato’nun resmen kabul etmesinden sonra ilerleyen saatlerde görüşecek Meclis’te ise, bulanık bir tablo var. Bazı Demokratların göçmenler konusundaki yetersizliği bazı muhafazakarların da devlet harcamalarının artmasına itirazı nedeniyle, yeni tasarının Temsilciler Meclisinde yeterli oyu alıp alamayacağı henüz belli değil.

Partiler üstü uzlaşma metninin mimarlarından Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, itirazcı Cumhuriyetçiler nedeniyle, çoğunluk için Demokratların bir kısmının oyuna ihtiyaçları olduğu gerçeğine dikkat çekerek, ‘’Şimdi tasarının akıbeti kaç Demokratın oy vereceğine bağlı. Bu partiler üstü bir tasarı. Cumhuriyetçiler kendi partilerine düşen oyu sağlayacak. Cumhuriyetçiler konusunda içim rahat’’ diye konuştu. Siyasi gözlemciler ise Cumhuriyetçi Partideki ton değişimine işaret ediyor. Obama döneminde, harcamaların artmasına veya devletin borçlanma tavanının yükseltilmesine grupça tavizsiz karşı çıkan Kongre Cumhuriyetçilerinin önemli bir kesiminin, kendi liderlerince hazırlananan aynı içerikte bir bütçe uzlaşmasını savunmaları dikkat çekiyor.

Öte yandan, Temsilciler Meclisindeki Demokratların lideri Nancy Pelosi’nin de arasında olduğu bazı Demokrat milletvekilleri, çocuk yaşta ailelerince Amerika’ya getirilmiş ve burada büyümüş kaçak göçmenlerin sorununa kalıcı bir çözüm getirmediği gerekçesiyle uzlaşmaya hayır oyu vermeyi planlıyor. Demokrat Partinin kendi grup toplantısında da bu konuda bir uzlaşma sağlanamadığı, grubun çoğunluğunun hayır deme eğiliminde olduğu kaydedildi.

İki yıllık bütçe onayı uzlaşma tasarısı,

  • Askeri harcamaları 165 miler dolar artırıyor
  • Sosyal ve ekonomik programlara 131 milyar dolar ek destek sağlıyor
  • Texas, Florida ve Puerto Rico’daki kasırga afetlerine 90 milyar dolar yardım sağlıyor
  • Kamu sağlığı merkezlerine iki yıllık fon sağlıyor
  • Çocuklar için Sağlık Sigortası programını 4 yıl daha uzatıyor
  • Halen başlamış durumda olan ulaşım, içme suyu ve internet altyapı projelerine fon sağlıyor.  savunma ve bazı sosyal program harcamalarını artırıyor.

Borçlanma tavanını da 2019 yılı Mart ayına kadar yükseltmesi nedeniyle, bütçeden sonra bir de borç tavanı yüzünden federal devletin kapanmasını en azından 1 yıllığına öteliyor. ABD Başkanı Donald Trump ise, devletin kapanmasından rahatsız olmayacağını söylemişti.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz