Skip to content
Menu

Japonya’da devrimci erkek örgütü Sevgililer Günü’ne karşı yine alanlardaydı

Devrimci erkek örgütü üyeleri, ‘rormantik kapitalizm’ dedikleri düşmana karşı Shibuya’da gösteri yaptı.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2018)

Bütün dünyada olduğu gibi Japonya’da da birçok çift 14 Şubat Sevgililer Gününü kutlamaya hazırlanıyor. Ancak kısaca ‘Kakuhido’ olarak adlandırılan ‘Kadınların Çekici Bulmadığı Erkekler Devrimci Birliği’ adlı örgütün üyeleri de, her Sevgililer Günü öncesinde olduğu gibi bu yıl da Japonya’nın bazı kentlerinde protesto gösterileri yaptı. Tokyo’nun merkezi noktalarından Şibuya’da Pazar günü bir araya gelen devrimci örgüt üyeleri, ”Godiva’nın kölesi olmayın” çağrısı yaparak, ”Kahrolsun romantik kapitalizm” sloganları attı.

Sevgililer Günü Japonya’da bir tür ‘çikolata’ gününe dönüşmüş durumda. Ancak 14 Şubat’ta sadece kadınlar erkeklere çikolata alıyor. Erkekler bir şey almıyor. Bir ay sonra 14 Mart’taki ‘Beyaz Gün’de ise bu kez erkekler kadınlara çikolata alıyor. Erkek gününde çikolatanın yanında bir başka hediye daha olması da yaygın gelenek. Ülkede 14 Şubat ve 14 Mart’taki toplam hediyelik çikolata satışı, yılda ortalama 1 milyar doları aşıyor. Sadece çikolata geleneği, şekerleme üreticilerin de yoğun tepkisini çekiyor.

Kahrolsun Sevgililer Günü’ gibi pankartlar eşliğinde yürüyen Kakuhido örgüt üyelerinden biri ise, gazetecilere, ”Ben çikolataya karşı değilim. Çikolatayı çok seviyorum. Romantik kapitalizme karşı olduğum için buradayım” dedi.

Grup geçmiş yıllarda ev kadınları aleyhine yaptığı gösteriler ile de gündeme gelmişti. Söz konusu gösteride de, ev kadınlarının, ‘’zavallı kocaları gün boyunca işyerlerinde ölümüne çalışırken evlerinden Japonya’nın geleceğini kontrol etmelerini’’ protesto etmişlerdi.

Geçtiğimiz yıl yaptıkları bir protesto eyleminde, ‘’Sevgililer Gününü kutlamak zorunda değilsiniz’’ diye konuşan Akimoto, konuşmasını, ‘’Normal bir gün gibi geçirin. Düşmanımız çok güçlü ama biz de uzun bir mücadeleye hazırız’’ şeklinde tamamlamıştı.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz