Skip to content
Menu

Bloomberg, Çin’de Davos’a alternatif bir ekonomi forumu organize ediyor

AMERİKA BÜLTENİ (15 Mayıs 2018)

Ekonomi medyasının küredeki en büyük isimlerinden biri olan Bloomberg medyanın patronu Michael Bloomberg’in, Pekin’de yıllık geleneksel bir küresel ekonomi forumu organize edeceği açıklandı. İlki 6-8 Kasım tarihlerinde Çin’in başkentinde yapılacak forum, ‘’Davos’a alternatif’’ olarak yorumlanıyor.

Bloomberg medyanın, Çin devleti destekli Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi (CCIEE) ile birlikte organize edeceği forumun onursal başkanlığını Henry Kissinger yaparken danışma kurulunda, Bill Gates, ABD’nin eski Hazine Bakanı Henry Paulson, Çin Merkez Bankası eski başkanı Zhou Xiaochuan, Çin Devlet Konseyi eski Başkan Yardımcısı ve CCIEE başkanı Zeng Peiyan gibi isimler dikkat çekiyor.

Bloomberg medya grubunun CEO’su Justin Smith, küresel ekonomi konulu böylesi üst düzey bir forumun yeri için Pekin’in seçilmesinin ‘’kritik bir tercih’’ olduğunu belirterek, ‘’Bu kadar küresel ve gerçekten çoğulcu katılıma sahip bir etkinlik organize ederseniz nerede yapılırsa sembolik anlamı olur. 2018 yılında ciddi konuşmalar yapmak veya küresel ekonominin geleceği hakkında öngörü sahibi olmak istiyorsanız Pekin bu listenin başında gelecek yerdir’’ dedi.

Forumun önde gelen isimlerinin, ABD’de Donald Trump’ın Çin’e karşı şahin politikasını açıktan eleştiren isimlerden oluşması da dikkat çekiyor. Forumun eş başkanı Henry Paulson geçen ay, ‘’ABD Başkanının düşündüğünün aksine ticaret savaşının kazananı olmaz. Bütün dünya kaybeder. Tüketiciler kaybeder. Dolayısıyla mevcut tablodan bir an önce uzaklaşmalıyız’’ şeklinde konuşmuştu.

Forumun danışma kurulu üyelerinden biri olan Avustralya eski Başbakanı Kevin Rudd da, Donald Trump’ı Asya Pasifik bölgesindeki en büyük istikrarsızlık nedeni olarak nitelemiş ve ‘’Çünkü kimse bir sonraki adımının hangi yöne olacağını bilmiyor’’ eleştirisinde bulunmuştu.

Bloomberg’in kendisi de, Washington’da Trump’ın ticaret politikasına itiraz eden insanlarla dayanışma içinde olduğunu söyleyerek, Trump’ın Çin’e yönelik gümrük tarifesi uygulamasının mutlaka durdurulması gerektiğini savunmuştu.

Sadece 400 kişinin davet edileceği Bloomberg Pekin Ekonomi Forumu, 3000 katılımcıya sahip Davos’tan farklı olarak sınırlı bir katılıma sahne olacak. Katılımcılar görevdeki veya eski devlet üst düzey isimleri ile bazı küresel teknoloji firmalarının zirvesindeki isimlerden oluşacak.

Yeni forumun katılımcıları arasında Hindistan Merkez Bankası eski başkanı Raghuram Rajan, Suudi Arabistan Kamusal Yatırım Fonu başkanı Yasir Al Rumayyan, Forbes dergisinin Afrika kıtasının en zengin kişisi ilan ettiği Dangote Group CEO’su Aliko Dangote gibi isimler de olacak.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz