Skip to content
Menu

Yunanistan turizmde tüm zamanların rekorunu kırma yolunda

Birçok uzakdoğulu çift, son yılların modası olarak, evlilik teklifi, düğün veya balayı için Yunan adalarını  tercih ediyor.

AMERİKA BÜLTENİ (3 Haziran 2018)

Yunanistan’ı, bu yıl ziyaret edecek yabancı turist sayısının 32 milyona ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. Ülke her yurttaşı başına 3 turist ile tüm zamanların rekorunu kıracak. Ülkeye gelen turist sayısı son üç yılda her yıl bir önceki yıla göre 2 milyon artış gösterdi. Yunanistan turizmini asıl canlandıran akım ise Uzak Doğu başta olmak üzere Asya’dan gelen turistler. Ülkeye gelen Çinli turist sayısı son 1 yılda iki kat arttı. Yunanistan, 2017’de 1,5 milyondan fazla Çinli turist ağırladı. Uzakdoğu ve Asya’nın orta sınıf kesimleri için, beyaz evleri ve maviliğiyle ünlü Yunan adaları yeni turizm modasına dönüşmüş durumda. Birçok uzakdoğulu çift, son yılların modası olarak, evlilik teklifi, düğün veya balayı için Yunan adalarını  tercih ediyor.

Çinli turist tsunamisinden pay kapma yarışı

Yunanistan, Çinlilerin yurt dışına gerçekleştirdikleri 140 milyon seyahat pastasından payını artırmak için Çinlilere yönelik vize işlemlerine kolaylık getiriyor. Ayrıca Çin ve Yunanistan arasında doğrudan uçuşları artırmak için çalışmalar yapıyor. 140 milyon Çinli turistin 18 milyonu Avrupa’yı ziyaret etti. Yurtdışına giden Çinli turistlerin toplam harcamaları 216 milyar dolarla tüm ülke turist toplulukları içinde ilk sırada yer alıyor. Amerikalı turistlerin ABD dışında toplam harcaması 122 milyar dolar iken Alman turistlerin ise 81 milyar dolar civarında.

Altın yumurtlayan tavuğu kesiyoruz endişesi

Turizm Yunanistanın bir numaralı döviz gelir kaynağı. Her beş Yunanlıdan biri turizm sektöründe çalışıyor. Bununla beraber, normalin çok üzerindeki turist akını, bazı çevre ve sosyal yaşam uzmanlarını da endişeye sevk ediyor. Az da olsa bazı turizmciler de kapasitenin taşıyabileceğinden fazla turist sayısının, turizmin uzun ömürlü bir sektör olmasını engelleyebileceği düşüncesinde.

Yunanistanlı ünlü çevreci aktivist Nikos Krisogelos, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’Daha fazla, daha fazla turisti ağırlamaya devam edemeyiz. Küçük bir insan grubunun yaşadığı küçük adaları, aylarca 1 milyon turisti ağırlayacak şekilde tutamayız. Eğer, sürdürülebilir turizm yerine sadece mevcut turist sayısını artırmaya odaklanırsak, bu bir bumeranga dönüşür’’ uyarısında bulunuyor. Turist akını sadece çevresel değil altyapı yetersizliğine de yol açıyor. Turizm akınından en fazla etkilenen yer ise Yunan ana karasının hemen güneydoğusundaki Cyclades adalar grubu. En büyüğü Naksoz olan bu adalar, geçen yıl 5,5 milyondan fazla konuk ağırlarken su ve enerji sıkıntıları yaşamıştı.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz