Skip to content
Menu

“Restorandan kovulan Beyaz Saray sözcüsü etik yasaları ihlal etti”

Virginia’nın Washington DC’ye yakın kuzey kesiminde yer alan Red Hen restoranı Cuma akşamı yaşanan bir olayla ABD’nin gündemine yerleşti.

AMERİKA BÜLTENİ (24 Haziran 2018)

Virginia’da gittiği restoranın işletmecisi tarafından, ‘’Trump yönetiminin bir üyesine yemek servis etmek ahlaki prensiplerime aykırı’’ denilerek restorandan kovulan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders’a, federal devlet etik denetleme kurulunun eski başkanından önemli bir suçlama  geldi.

Sarah Huckabee Sanders, bir Amerikan vatandaşı ile yaşadığı kişisel olayı ve olayla ilgili düşüncesini Twitter’dan paylaşmıştı. Ancak bir sorun vardı; Twitter hesabı, Sanders’in kişisel hesabı değil, Beyaz Saray Sözcüsünün resmi Twitter hesabıydı. Federal etik kuralları, bir kamu yetkilisinin kamuya ait bir Twitter hesabından kişisel düşünce ve konularını paylaşmasını yasaklıyor.

Federal Etik Kurulu eski Başkanı Walter Shaub, kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sanders’in bu yaklaşımının Federal yasaların açıkça çiğnenmesi olduğuna dikkat çekti:

‘’Sarah, biliyorum etik kurallara zerre kadar aldırdığın yok ama yine de uyarayım; Resmi Twitter hesabını bu olay için kullanman 5 CFR 2635.702(a)’nın açık ihlali…’’.

Federal Denetleme Yasasının (CFR) 5’nci başlığında Devlet Etik Kuralları’nın düzenleyen 2635. Fıkranın 702’nci madddesinin (a) bendi, her hangi bir kamu görevlisinin kamusal görevini, sivil yurttaşlara karşı üstünlük kurmak için kullanamayacağını hükme bağlıyor.

Shaub, Tweet’in Sözcü Sanders’in kamunun resmi Twitter hesabından restoran sahibine karşılık vermesinin, ‘’Bir federal ajanın, bir restorandan atılacağı zaman resmi kimliğini çıkararak, ‘benim kim olduğumu biliyor musun?’ diyerek üstünlük kurmasına’’ da benzetti.

Shaub’a göre, Sanders’in attığı Tweet, Federal kamu görevlilerinin herhangi bir ticari veya politik oluşumu görev kimlikleriyle desteklemeleri yasağının da ihlali… Shaub, Sanders’in restoranın ismini de vererek attığı Tweet’in, müşterilerin söz konusu restorana gitmemesini teşvik etme işlevi göreceğinin açık olduğunu kaydetti. Shaub, ‘’Mesai saatleri dışında, kendine ait araçlarla istediği eleştirileri yapabilir ama resmi kimlik ve araçlarla bunu yapamaz’’ diye yazdı.

Donald Trump’ın ABD başkanı olarak kendisinin ve ailesinin bir yandan da Trump holdingin ticari faaliyetlerine müdahil olmasını devletin etik kurallarına aykırı bulup raporlaştırdığı için Trump ile karşı karşıya gelen Walter Shaub, Federal Etik Kurulu Başkanlığında görev süresi dolmadan 2017 yılında istifa etmek zorunda kalmıştı.

Öte yandan ABD’nin gündemine oturan ve hakkında bazı kesimlerin boykot bazı kesimlerin de destek kampanyası yaptığı restoranın ortağı Stephanie Wilkinson ise yaptığı açıklamada, Sanders’i, Trump yönetiminin farklı cinsel kimliklere karşı ayrımcı politikalarını savunmasından rencide olduğu için kovduğunu söyledi:

‘’Bir insana bu şekilde karşı çıkmak çok meraklısı olduğum bir davranış değil. Ticaret yapıyorum ve işletmemin de başarılı olmasını istiyorum. Maalesef, insanlara, etik prensiplerini ayakta tutabilmek için hoşlanmadıkları şeyleri yaptırıp, kararlar almak zorunda bırakan bir süreçten geçiyoruz.’’

Wilkinson, Trump yönetimini ‘gayri insani ve ahlaksız’ bulduğunu da söyledi.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz