Skip to content
Menu

ABD halk müziğinin efsane isminin solcu adayı desteklemesine muhafazakar tepki

AMERİKA BÜLTENİ (22 Eylül 2018)

ABD halk müziğinin (country music) 85 yaşındaki yaşayan efsanesi Willie Nelson bir kez daha politik gündemin odağında. Nelson’un Texas’ta 6 Kasım’da yapılacak senatörlük seçiminde Cumhuriyetçi Partili mevcut senatör Ted Cruz’a karşı tarihi bir rüzgar yakalayan Demokrat Partili Senatör adayı Beto O’Rourke’nin kampanyasına destek için 29 Eylül’de bu eyalette konser verecek olması, muhafazakar hayranlarının büyük tepkisini çekiyor.

ABD halk müziği özellikle Cumhuriyetçi tabanda popüler bir müzik. Gallup’un 2004 yılı araştırmasında ‘country’ müzik dinleyenlerin yüzde 60’ından fazlası kendisini ‘güçlü şekilde Cumhuriyetçi’ diye nitelerken, kendisini solcu olarak niteleyen country dinleyicisi oranı yüzde 11’de kalmıştı.

 

Ancak muhafazakar hayranları her defasında bir kez daha tepki gösterse de, Nelson bütün kariyeri boyunca solcu veya Demokrat adayları açıktan desteklemekten vaz geçmedi. 2017 yılında Trump karşıtı bir şarkı bile yaptı. Bu kez ise tepkilerin boyutları çok fazla.

Muhafazakar kesimde Nelson’a karşı boykot kampanyaları yapılırken, ABC’de katıldığı programda, tepkiler sorulduğunda 85 yaşındaki şarkıcı ‘umurumda değil’ yanıtı verdi: ‘Onlar kendi düşünceleri varsa benim de kendi düşüncelerim var. Ben bütün yaşamım boyunca Demokrat adayları destekledim’’.

Cumhuriyetçi Partinin kalesi olan Texas 25 yıldır hiç Demokrat Partili senatör seçmedi. Ancak O’Rourke’nin anketlerde Ted Cruz ile başa baş görünmesi ve hatta bazı anketlerde seçiliyor görünmesi, bu olası tarihi sonuç nedeniyle Texas senatörlük seçimini, 6 Kasım Kongre seçimlerinin en fazla ilgi gören yarışlarından birine dönüştürdü.

Texas eyaletinde yapılan anketlerin birbirinden oldukça farklı sonuçlara ulaşması da dikkat çekiyor. Kamuoyu araştırmaları uzmanı ve FiveThirtyEight sitesinin editörü Nate Silver’a göre bunun en önemli nedeni ise ‘Texas’ın anket kuruluşları için oldukça zor bir eyalet olması’. Çünkü, Cumhuriyetçi Partinin ezici hakimiyeti nedeniyle anket kurumları yıllardır Texas’ta hiçbir araştırma yapma ihtiyacı hissetmiyordu ve yıllara dayalı bir istatistik altyapısına sahip değiller.

El Paso miletvekili O’Rourke, Texas ve ülke genelinden topladığı on milyonlarca dolarlık kampanya bağışı ile oldukça etkili bir kampanya yürütüyor. Willie Nelson da, eyaletin başkenti Austin’de 29 Eylül’de Auditorium Shores’da ücretsiz bir konser vererek destek verecek.

Kendisi de politikacılığının yanı sıra aynı zamanda müzisyen olan ve El Paso’nun funk müzik grubu Foss’ta bass gitar üyesi de olan senatör adayı O’Rourke, 4 Temmuz günü yapılan piknikte de country müzik yıldızı ile birlikte sahneye çıkmış ve birlikte “Roll Me Up and Smoke Me When I Die” şarkısını söylemişlerdi.