Skip to content
Menu

Yüzlerce gönüllü, kitapçı dükkanını yeni yerine elden ele taşıdı

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ekim 2018)

İngiltere’nin Southampton kentinin October Books adlı bağımsız kitapçısının, sokağın diğer ucundaki yeni yerine taşınması gerekiyordu. Ancak bir sorun vardı. Kitap dükkanının bu taşınmanın masrafını karşılayacak kadar parasal kaynağı yoktu ve dahası taşınma nedeniyle uzun süreli bir kapanma da önemli bir mali yük getirecekti. 

Bir kitapçı dükkanına yakışır bir çözüm buldular. Bir insan zinciri kurmak için gönüllülere çağrı yaptılar. 100 kişi yeter görünüyordu ama 200’den fazla gönüllü geldi. Ve ‘lift and shift Sunday (kaldır gönder pazarı)’ dedikleri geçtiğimiz Pazar günü, eski dükkandan yeni dükkana 150 metre boyunca dizilmiş yüzlerce gönüllü 2000’den fazla kitabı 1 saat içinde tek tek elden ele geçirerek hızlıca taşıdı. Otobüs durağında otobüs beklerken veya yoldan geçerken görüp de zincire katılıp birkaç kitabın taşınmasına aracılık yapanların yanı sıra çevredeki cafe’ler de gönüllülere ücretsiz çay servisi yaparak taşınmaya destek verdi. 1977 yılında kurulan October Bookstore, genelde sol politik yayınları satan bir kitap evi.

Büyük kitapçı zincirleri nedeniyle kirasını ödemekte zorlanan kitapçı yaz aylarında düzenlenen bağış kampanyasında toplanan 400 bin dolar ile nihayet kendine ait bir dükkanın sahibi olmuştu. Şimdi kitap evi ailesinde Cumartesi günü artık kalıcı yerinde yapılacak büyük açılışın heyecanı var.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz